Senát platí miliony za ubytovnu pro tři své členy. Kuberovi došla trpělivost

07.12.2018 9:02

Jen za loňský rok zaplatil Senát více než dva miliony za ubytování senátorů v ubytovně horní parlamentní komory v pražských Jinonicích. O tento druh ubytování však senátoři téměř nejeví zájem. V jedenácti bytech byli ubytováni pouze tři senátoři. Každý tak přišel Senát na téměř šedesát tisíc. Podle současného předsedy Senátu Jaroslava Kubery by v budoucnu mohlo dojít ke změně ubytování.

Senát platí miliony za ubytovnu pro tři své členy. Kuberovi došla trpělivost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Mimopražští senátoři si raději místo bydlení na ubytovně hledají vlastní bydlení. Senát jim na to totiž měsíčně přispívá částkou 20.500 korun. Většina z nich jako důvod zmiňuje horší dopravní dostupnost.

„Ubytování v Jinonicích jsem využíval dva roky. Pak jsem dostal nabídku od kolegy senátora, přestěhovat se místo něho do nájmu. Vzhledem k mnohem lepší dopravní dostupnosti a službám v okolí jsem nabídky využil,“ vysvětlil senátor ČSSD Ivo Bárek. Podobně hovořil i jeho lidovecký kolega František Bradáč.

Ani senátorce Anně Hubáčkové zvolené v roce 2016 za KDU-ČSL lokalita nevyhovvoala a do Jinonic se ani nenastěhovala. „V době mého zvolení byla právě do této lokality dlouhá výluka v dopravě, jezdilo se tam poměrně komplikovaně,“ sdělila senátorka.

Ve stejném duchu se vyjádřila i řada dalších senátorů. Zmiňují také, že lákavý není ani fakt, že ubytován v Jinonicích z jejich kolegů v podstatě téměř nikdo není. „Navíc jsem věděl, že v Jinonicích téměř nikdo z členů horní komory nebydlí,“ uvedl senátor Michael Canov (SLK)

Aktuálně v ubytovně v Jinonicích bydlí tři senátoři. Jiří Carbol (KDU-ČSL) nebo Petr Orel (SZ), který je s ubytovnou spokojen. „Je tam klid, žádný dramatický provoz. A je to pět minut na metro,“ řekl někdejší první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který tam také bydlel i s desítkami dalších senátorů.

Původně měl Senát v jinonické ubytovně k dispozici dvaašedesát vybavených bytů. Většinu z nich pustil právě kvůli tomu, že o ně nebyl zájem. Nyní horní komora pro potřeby zákonodárců drží jen jedenáct bytů a většina z nich zeje prázdnotou.

Současný předseda Senátu Jaroslav Kubera naznačil, že v budoucnu nespíše dojde v souvislosti s ubytováváním na ubytovně ke změně. „Senát sice musí zabezpečit pro mimopražské senátory bydlení, ale nemyslím si, že je nutné ubytovnu držet. To se určitě dá zařídit jinak,“ sdělil s tím, že se tím budou zabývat, až přijde nový kancléř, což bude po Novém roce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …