Senát projedná Babišův daňový návrh

10.12.2020 6:30

Senát dnes rozhodne o daňových sazbách a kompenzaci krajům a obcím. Podle doporučení výborů by měl schválit nahrazení superhrubé mzdy sazbami daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 a 23 procent.

Senát projedná Babišův daňový návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Počtem 52 hlasů ze 76 zvítězil Miloš Vystrčil

Souhlasit by měl také se zvýšením slevy na poplatníka, ale o nižší částku, než jakou přijala Sněmovna.

Sněmovní verze počítá s nárůstem daňové slevy na 34.125 korun ročně, což by s dalšími změnami snížilo příjmy veřejných rozpočtů o 134 miliard korun ročně. Výbory navrhly zvýšení jen o 3000 korun na 27.840 Kč ročně.

Shoda mezi senátory nepanuje na tom, o jak vysokou částku by si měly polepšit obce a kraje v rámci rozpočtového určení daní. Obcím by se podle doporučení výborů mohl zvýšit podíl na výnosu z daní z 23,58 procenta na 25,18 až 26,07 procenta. Podíl krajů by se mohl zvýšit z 8,92 procenta na 9,78 až 9,88 procenta.

Senátoři zřejmě zruší ustanovení prosazené Piráty, na jehož základě by se měly zdaňovat prodeje akcií ve výši 20 milionů korun a více, které jsou v držení déle než tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…