Senát rozhodne o opatřeních k daním a veřejným zakázkám

10.10.2013 6:10

Senát rozhodne dnes odpoledne o vládních zákonných opatřeních o daňových změnách a o zadávání veřejných zakázek. Schvalovat bude taky předpis o zvýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun ročně.

Senát rozhodne o opatřeních k daním a veřejným zakázkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Ke všem třem zákonným opatřením podali výbory nebo senátoři už ve středu pozměňovací návrhy. Proto o nich mohou rozhodovat podle jednacího řádu až dnes.

Předloha o daňových změnách je nutná kvůli novému občanskému zákoníku. Premiér v demisi Jiří Rusnok vyzýval k co největší zdrženlivosti ohledně zásahů do normy. Pokud by ale neplatila, hrozily by výpadky inkasa státního rozpočtu až v desítkách miliard korun.

Dojde i na platby za státní pojištěnce

Několik pozměňovacích návrhů se sešlo také k opatření o zadávání zakázek, které zachovává současný limit pro zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun a upravuje také nadlimitní zakázky. Jen formální chybu chtějí senátoři opravit v opatření o zvýšení plateb za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané.

Opatření projednává Senát poprvé ve své historii. Jde o postup schvalování změn zákonů v době, kdy je rozpuštěná sněmovna. Ve středu schválila horní komora ve vládní verzi opatření o dani z nabytí nemovitosti, které je nezbytné rovněž v souvislosti s rekodifikací soukromého práva.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…