Senát schválil zdanění nadnárodních firem. Má přinést 2 miliardy ročně

30.11.2023 22:47 | Monitoring

Senátoři ve čtvrtek schválili nový zákon o dorovnávací dani, který by měl umožnit státu danit zisky nadnárodních firem působících v Česku. Normu dostane k podpisu ještě prezident republiky.

Senát schválil zdanění nadnárodních firem. Má přinést 2 miliardy ročně
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Nový zákon o dorovnávací dani, díky kterému by Česko mělo možnost danit zisky nadnárodních firem, by do státního rozpočtu mohl zajistit příjmy do státní kasy ve výši 2 miliard korun ročně. V platnost by tento zákon mohl vstoupit k poslednímu dni letošního roku.

Norma vychází z evropské směrnice, kterou se členské státy zavázaly aplikovat od počátku roku 2024 a která nastavuje podmínky pro zdanění velkých firem. Všechny společnosti působící v EU, které jsou součástí skupin s konsolidovaným příjmem 750 milionů eur a vyšším, budou muset odvádět od počátku nového roku minimálně 15% efektivní daň z příjmů.

Původně na ministerstvu financí odhadovali, že pro Česko půjde o částku 4 až 6 miliard korun ročně, to však bylo za dosavadních daňových pravidel. Jelikož ale konsolidační balíček od příštího roku zvýší sazbu daně z příjmů firem z 19 na 21 procent, státu by to mohlo ročně vynést asi 22 miliard korun.

Roční výnos z dorovnávací daně se tím podle odhadů sníží na polovinu až třetinu. Důvodem je, že se při vyšší sazbě daně z příjmů zvýší míra efektivního zdanění a méně skupin zůstane pod hranicí zdanění, při níž by se dorovnávací daň uplatňovala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…