Senát schválil zdanění nadnárodních firem. Má přinést 2 miliardy ročně

30.11.2023 22:47 | Monitoring

Senátoři ve čtvrtek schválili nový zákon o dorovnávací dani, který by měl umožnit státu danit zisky nadnárodních firem působících v Česku. Normu dostane k podpisu ještě prezident republiky.

Senát schválil zdanění nadnárodních firem. Má přinést 2 miliardy ročně
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Nový zákon o dorovnávací dani, díky kterému by Česko mělo možnost danit zisky nadnárodních firem, by do státního rozpočtu mohl zajistit příjmy do státní kasy ve výši 2 miliard korun ročně. V platnost by tento zákon mohl vstoupit k poslednímu dni letošního roku.

Norma vychází z evropské směrnice, kterou se členské státy zavázaly aplikovat od počátku roku 2024 a která nastavuje podmínky pro zdanění velkých firem. Všechny společnosti působící v EU, které jsou součástí skupin s konsolidovaným příjmem 750 milionů eur a vyšším, budou muset odvádět od počátku nového roku minimálně 15% efektivní daň z příjmů.

Původně na ministerstvu financí odhadovali, že pro Česko půjde o částku 4 až 6 miliard korun ročně, to však bylo za dosavadních daňových pravidel. Jelikož ale konsolidační balíček od příštího roku zvýší sazbu daně z příjmů firem z 19 na 21 procent, státu by to mohlo ročně vynést asi 22 miliard korun.

Roční výnos z dorovnávací daně se tím podle odhadů sníží na polovinu až třetinu. Důvodem je, že se při vyšší sazbě daně z příjmů zvýší míra efektivního zdanění a méně skupin zůstane pod hranicí zdanění, při níž by se dorovnávací daň uplatňovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…