Senát souhlasí s vládou: Jde o dotace z EU

17.10.2018 14:07

Senát podpořil snahu vlády více rozhodovat o rozdělení dotací Evropské unie na národní úrovni, stejně tak odmítl zvýšení výdajů na chod evropské administrativy v letech 2021 až 2027. Postavil se dnes ale proti vládnímu záměru zúžit kategorie na podporu regionů ze tří na dvě, ačkoli s postojem senátorů ministryně financí Alena Schilerová (ANO) nesouhlasila, píše ČTK.

Senát souhlasí s vládou: Jde o dotace z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Ministryně senátorům řekla, že „prioritou vlády bude vyjednat dostatečné prostředky pro ČR na kohezní politiku a na společnou zemědělskou politiku EU“. Vláda je podle ní proti navýšení národní spoluúčasti na financování projektů dotovaných EU. Spoluúčast příjemců dotací by se podle předsedy senátorů STAN Jana Horníka z deseti procent zvýšila na 25 procent.

Senát na podnět Horníka a výboru pro veřejnou správu požádal vládu o to, aby největší část peněz určených na kohezní politiku směřovala do nejméně rozvinutých regionů, tedy severozápadu a severovýchodu republiky. S tím souvisí i požadavek senátorů zachovat tři kategorie regionů, které se liší podle míry čerpání unijních dotací. Vláda chce dvě kategorie regionů, aby podle Schillerové „mohla flexibilněji rozhodnout o zaměření prostředků“ a nebyla tolik svázána pravidly EU.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil poukázal na to, že náklady na administrativní chod EU by se měly zvýšit o zhruba 23 procent, tedy ze zhruba 2,1 bilionu korun o zhruba 400 miliard korun více. „EU plánuje, aby každý občan EU v období 2021 až 2027 zaplatil ročně o 1000 korun více ročně na to, aby EU mohla bezchybně z hlediska administrativního řízení EU fungovat. Mně to připadá naprosto neskutečné,“ uvedl Vystrčil.

V rámci politiky soudržnosti by Česko mělo podle návrhu rozpočtu získat až 17,8 miliardy eur (asi 454 miliard Kč). V nynějším období do roku 2020 by měl český podíl dosáhnout 20,1 miliardy eur (přes 512 miliard Kč). Rozdíl představuje zhruba sedmiprocentní snížení objemu dotací.

Z ušetřených peněz chce Evropská komise posílit správu a ochranu vnějších hranic, bezpečnost a obranu, ale také investice do výzkumu a inovací, vzdělávání či digitální ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…