Senát zhodnotí klimatický balíček EU. Některé body zřejmě navrhne smést ze stolu

05.11.2021 7:20

Evropský klimatický balíček bude hlavní náplní schůze Senátu, která dnes pokračuje v Praze. Očekává se, že horní komora se postaví kriticky k plánu snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent.

Senát zhodnotí klimatický balíček EU. Některé body zřejmě navrhne smést ze stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Některá nařízení a směrnice, která navrhuje Evropská komise, by vláda podle senátních výborů měla vetovat, pokud nebudou vyčísleny jejich dopady.

Senátoři zřejmě označí za nezodpovědné prosazovat návrhy například na razantní snižování emisí, pokud není jasný způsob náhrady stávajících energetických zdrojů. Nejkritičtější bude zřejmě postoj senátorů k návrhům na zdanění energetických produktů a elektřiny nebo k zavádění infrastruktury pro alternativní paliva a ke zpřísnění norem pro emise oxidu uhličitého. Senátní výbory uvedly, že návrhy nezohledňují rozdílnou kupní sílu v jednotlivých státech EU.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Komise chce do roku 2030 zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů až na 40 procent, protože současný cíl 32 procent podle ní není dostačující. V důvodové zprávě ke směrnici o podpoře energie z obnovitelných zdrojů například uvádí, že cíl 40 procent nemá žádné nevýhody, a je tak upřednostňovanou a účinnou možností. Vláda má ale výhrady proti zavedení povinného podílu vodíku, zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů pro vytápění a chlazení budov nebo vůči změnám u úspor emisí v dopravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…