Senát zvolí nového předsedu, bude jím Vystrčil, nebo Růžička

19.02.2020 6:40

Senát si dnes vybere nového předsedu. Stane se jím buď předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, nebo nynější první místopředseda horní komory Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN). Senátoři mezi nimi rozhodnou v tajných volbách. Výsledek by měl být znám ještě před polednem. Vítěz voleb nastoupí na místo po Jaroslavu Kuberovi (ODS), který před měsícem náhle zemřel.

Senát zvolí nového předsedu, bude jím Vystrčil, nebo Růžička
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Za favorita je pokládán Vystrčil, kterému podporu vyjádřili zástupci KDU-ČSL a ANO. Spolu s ODS sdružují tyto senátorské frakce dohromady polovinu všech členů horní komory.

Místo v čele Senátu připadlo ODS po předloňských senátních volbách, po nichž kluby občanských demokratů a Starostů měly po 18 členech. Od obsazení křesla předsedy horní komory se pak odvíjelo i další povolební uspořádání Senátu. Právě kvůli tomu se nyní rozhodli podpořit Vystrčila představitelé KDU-ČSL a ANO. Senátoři STAN se rozhodli nominovat Růžičku jako aktuálně nejsilnější frakce.

Kuberův nástupce v čele Senátu bude vést horní komoru do podzimních senátních voleb, v nichž se třetina členů horní komory obmění. Na základě upraveného povolebního rozložení sil v Senátu si pak jeho členové před koncem roku vyberou nové vedení.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…