Senátní výbor doporučil Suchánka na ústavního soudce

16.10.2013 12:15

Odborník na ústavní právo Radovan Suchánek, který působil také jako právní poradce ČSSD, je na nejlepší cestě stát se ústavním soudcem. Jeho zvolení ve středu těsnou většinou doporučil senátní ústavně-právní výbor. Minulý týden mu razantnější podporu vyjádřil i výbor pro lidská práva. Senát o nominaci rozhodne za dva týdny, tedy 30. října.

Senátní výbor doporučil Suchánka na ústavního soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ze sedmi členů ústavně-právního výboru se v tajné volbě pro Suchánka vyslovili čtyři senátoři, dva byli i při neúčasti zástupců ODS proti a jeden hlas byl neplatný.

Mám dostatečné zkušenosti pro práci ústavního soudce

Čtyřicetiletý Suchánek více než hodinu čelil dotazům týkajícím se jeho dosavadních zkušeností a odkazoval se na své působení v akademické sféře, v exekutivě i v advokacii. "Dostatečné životní zkušenosti pro práci ústavního soudce, domnívám se, mám," prohlásil Suchánek, který byl mimo jiné i ministerským náměstkem. "Na vaší tváři nejsou vidět zkušenosti až takové, jaké jste popsal," řekl na to předseda výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Dotázal se mimo jiné, zda by se Suchánek neměl raději ještě deset let věnovat práci pro ČSSD.

Prezident Miloš Zeman v nominačním dopise senátorům vyzdvihl Suchánkův věk jako přednost pro sbor ústavních soudců. Podle prezidenta má být složen nejen z právníků z různých oborů, ale i z různých věkových skupin. "S ohledem na délku funkčního období soudce Ústavního soudu i na možnost opakovaného jmenování by se mohl mnou nominovaný kandidát stát jednou z nejvýraznějších osobností ústavního soudnictví," uvedl prezident.

Rychetský si Suchánka na ÚS přeje

Suchánkovu nominaci už podpořil také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kandidátovi ale doporučil odstřihnout se od politiky. Suchánek byl kromě svého angažmá na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy asistentem několika poslanců a nyní je poradcem místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD). Do rozpuštění sněmovny byl také právním a legislativním poradcem poslaneckého klubu ČSSD. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…