Senátní výbor podpořil Suchánka, aby byl ústavním soudcem

08.10.2013 16:15

Odborník na ústavní právo Radovan Suchánek, který působil také jako právní poradce ČSSD, podle očekávání získal podporu senátního výboru pro lidská práva pro zvolení ústavním soudcem. Jeho zvolení doporučilo v tajném hlasování sedm z osmi přítomných členů výboru.

Senátní výbor podpořil Suchánka, aby byl ústavním soudcem
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Čtyřicetiletý Radovan Suchánek v debatě čelil pouze několika dotazům týkajících se jeho dosavadních zkušeností či rozhodování Ústavního soudu ohledně zákona o církevních restitucích a žaloby exprezidenta Václava Klause pro velezradu kvůli jeho amnestii, kterou se ústavní soudci odmítli věcně zabývat.

"To řízení bylo podle mě zastaveno oprávněně," uvedl Suchánek, byť se s výtkami proti skutkům bývalého prezidenta ztotožnil. Žaloba ale byla podle něj podána až v závěru Klausova funkčního období a nenaplnila tak cíl, kterým bylo zabránit prezidentovi ve výkonu jeho mandátu a ochránit ústavní zřízení.

Prezident Miloš Zeman v nominačním dopise senátorům vyzdvihl Suchánkův věk jako přednost pro sbor ústavních soudců. Podle prezidenta má být složen nejen z právníků z různých oborů, ale i z různých věkových skupin. "S ohledem na délku funkčního období soudce Ústavního soudu i na možnost opakovaného jmenování by se mohl mnou nominovaný kandidát stát jednou z nejvýraznějších osobností ústavního soudnictví," uvedl prezident.

Suchánkovu nominaci už podpořil také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kandidátovi ale doporučil odstřihnout se od politiky. Suchánek byl kromě svého angažmá na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy asistentem několika poslanců. Do rozpuštění sněmovny byl také právním a legislativním poradcem poslaneckého klubu ČSSD. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích.

Senát bude o Suchánkově nominaci rozhodovat až na některé z příštích schůzí, nikoli na zasedání v tomto týdnu. Jeho nominaci má projednat ještě ústavně-právní výbor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…