Senátní výbor si kvůli novičoku pozval tajné služby i ministryni

16.05.2018 6:11

Zprávou tajných služeb o jedu novičok, kterou dostal prezident Miloš Zeman, se dnes bude zabývat senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Pozval si kvůli tomu šéfy Vojenského zpravodajství a Bezpečnostní informační služby a také ministryni obrany v demisi Karlu Šlechtovou (ANO).

Senátní výbor si kvůli novičoku pozval tajné služby i ministryni
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Očekává se, že senátní výbor dospěje k obdobnému závěru jako minulý týden sněmovní zahraniční výbor. Ten konstatoval, že na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok.

Zeman předminulý týden prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že novičok, kterým byl v březnu v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal, pocházel z Ruska.

Ministerstvo obrany uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Podle ministerstva zahraničí se v ČR netestovala látka, kterou byl otráven Skripal.

Senátní výbor už počátkem dubna kritizoval Zemanovy aktivity ohledně novičoku. Prezidentovo veřejné zaúkolování civilní kontrarozvědky, aby prověřila, zda v Česku nebyl vyvíjen nebo skladován novičok, označil výbor za "gesto zpochybňující zahraničněpolitickou orientaci státu, důvěryhodnost jeho spojenců a napomáhající v šíření lživého obvinění České republiky za strany Ruské federace".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…