Senátor ANO věří prezidentovi. Šmardu prý odmítá, protože vidí, jak rozumí kultuře

25.07.2019 20:21

Moderátorka čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu Marie Bastlová pozvala do studia senátora zvoleného za hnutí ANO Ladislava Václavce. Ten posluchačům sdělil, že prezident Miloš Zeman je silným prezidentem, kterému leží na srdci kvalita vlády. Michala Šmardu (ČSSD) nechce podle Václavce ministrem kultury jmenovat proto, že pochybuje o jeho kvalitách.

Senátor ANO věří prezidentovi. Šmardu prý odmítá, protože vidí, jak rozumí kultuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za hnutí ANO Ladislav Václavec

„Já si myslím, že pan prezident by mohl jednat rychleji, ale že to není porušení ústavy, to, co dělá,“ konstatoval Václavec. „Já si myslím, že celé to odvolání pana Staňka a jeho demise nedemise jsou špatně uchopené. Já si myslím, že máme silného prezidenta, který chce, aby ta vláda byla kvalitní. On Michala Šmardu nepovažuje za odborníka na kulturu a podle toho jedná,“ pokračoval senátor. 

Prezident slovy senátora jedná a v ústavě není řečeno, že jednat nesmí. Pokud není v ústavě napsáno, že prezident má jmenovat ministra do třiceti dnů, tak mu podle senátora nemáme stanovovat nějaké časové hranice. Prezident má právo se vyjadřovat k nominacím. Dokud zatím neřekl, že Michala Šmardu nejmenuje, celá věc je podle člena horní komory otevřená.

„Mně přijdou ty tanečky kolem Ministerstva kultury jako nastavená kaše. Je tady horko a tohle téma lidi z mého okolí nezajímá,“ prozradil člen horní komory. 

Host má za to, že prezident a premiér mohou jednat, jak uznají za vhodné. Vyjednávání premiéra neznamená, že je předseda vlády slabý, jen rokuje s prezidentem a rokování k politice patří. Tak to alespoň vidí Václavec.

„Pokud bude pan premiér trvat na této nominaci (pana Šmardy), tak pan prezident bude muset tohoto kandidáta jmenovat,“ prohlásil ještě.   

Největší problém české politiky nevidí v ministrovi kultury, ale v tom, že v České republice máme zavedený poměrný volební systém.

„Já si myslím, že největší problém naší republiky je to, že nemáme většinový systém. S většinovým systémem bychom tu měli vládu, která by jasně vládla čtyři roky. Takhle tu máme koaliční vládu, kde koaliční partner říká, ‚když nebude to a to, tak my z vlády odejdeme‘. To si myslím, že sem nepatří,“ kritizoval principy koaličního vládnutí Václavec.  

Nakonec řekl pár slov i k dotační kauze farmy Čapí hnízdo, v níž je obviněn i předseda vlády Babiš. Nemusí to dlouho trvat a premiér může být také obžalován a z vlády si možná bude muset občas odskočit na lavici obžalovaných k soudu.

Václavec však všem posluchačům připomněl, že na základě presumpce neviny je třeba na každého hledět jako na nevinného občana s čistým trestním rejstříkem, dokud ho soud neodsoudí. A to platí i o předsedovi vlády Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…