Senátor Czernin se pustil do Schillerové: Nemáte úctu k člověku!

27.09.2019 16:58

Senátor a uchazeč o post předsedy opoziční TOP 09 Tomáš Czernin vyzval k odstoupení ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) kvůli jejím výrokům z čtvrteční debaty Sněmovny k návrhu na podání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

Senátor Czernin se pustil do Schillerové: Nemáte úctu k člověku!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Schillerová na plénu citovala údajný vzkaz, že návrh žaloby „je opoziční a senátorská špína“. Czernin dnes v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, uvedl, že takovými výrazy častovali nacisté občany židovského původu a komunisté své politické protivníky. Vyjádření ministryně Schillerové ČTK zjišťuje.

„Je to rétorika totalitní, bez špetky úcty k člověku a k názoru. Tím, že jste citovala na půdě demokratického parlamentu naší republiky takto nehorázné vyjádření a nedistancovala se od něj, jste je de facto přijala za své a ztotožnila se s ním,“ uvedl Czernin. Jde podle něj o postoj absolutně neslučitelný s úřadem ministryně demokratické vlády.

Sněmovna ve čtvrtek podle očekávání po vášnivé debatě žalobu na prezidenta nepodpořila. Proti byli poslanci vládních ANO a ČSSD spolu se zástupci KSČM a SPD. Podle nich žaloba nebyla důvodná. Souhlas s žalobou vyslovilo jen 58 ze 130 poslanců, potřeba bylo 120 hlasů. Hlasování bylo veřejné, dolní komora Parlamentu odmítla návrhy, aby se hlasovalo tajně, nebo po jménech. Řada poslanců zejména z ANO a ČSSD, ale i z ODS se z jednání omluvila.

Anketa

Připomenete si 17. listopadu památku Václava Havla?

hlasovalo: 27410 lidí

Senát a opozice ve Sněmovně chtěly žalobou s pomocí ústavních soudců vymezit mantinely prezidentské funkce. Spojovacím prvkem osmibodové žaloby byla, jak řekl senátor Václav Láska (SEN 21), snaha Zemana změnit nynější parlamentní systém na poloprezidentský. Kritici hlavě státu vytýkali zejména otálení s výměnou ministrů, údajné ovlivňování soudců nebo vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou.

Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Ohradil se proti nařčení, že by jeho kroky byly v rozporu s Ústavou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…