Senátor Doubrava vzpomíná na odsun Němců: Kdo se nepřidal k Hitlerovi, mohl zůstat

22.01.2013 18:05

Podle senátora Jaroslava Doubravy se nemůže prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg dívat na odsun Němců po 2. světové válce dnešníma očima. Za zmínku podle něj tak stojí také to, že z odsunu byli vyřazeni ti, kteří se ničím neprovinili. Doubrava odpovídal na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Senátor Doubrava vzpomíná na odsun Němců: Kdo se nepřidal k Hitlerovi, mohl zůstat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Doubrava

"I vy kritizujete Schwarzenberga pro jeho kritiku odsunu sudetských Němců. Nechci se ho zastávat, ale proč byla tehdy uplatněna kolektivní vina?" ptá se čtenář senátora. Ten má v celé věci odsunu Němců jasno. Podle Doubravy to byl správný krok, který býl přímým důsledkem německého řádění po Evropě. "Ano, kritizuji. On totiž posuzuje odsun dnešním pohledem a to nelze. Po osvobození, ve dnech od 7. do 9. květnu 1945, se u českého obyvatelstva odpor k německému poselství v Evropě, známému jako 2. světová válka, začal paradoxně stupňovat ještě více než v průběhu války, protože byly zveřejněny masakry vězňů z koncentráků při pochodech smrti a informace o továrnách smrti v koncentračních táborech," odpovídá Doubrava na serveru ParlamentníListy.cz.

Odsun byl tak podle něj spravedlivý a Čechy vytoužený. "Nezapomeňte na Lidice, Ležáky a řadu dalších obcí, kde Němci vyvraždili obyvatele a obce srovnali se zemí. To nebyla kolektivní vina? Co si v tom okamžiku měl myslet normální člověk o německém poselství světu? Pan Schwarzenberg by to vyřešil potrestáním prezidenta Beneše? Je tak nepochopitelné, když si Češi přáli mezinárodně schválený odsun Němců?" ptá se senátor. Odsunu pak podle něj unikli ti Němci, kteří byli nevinní. "Z odsunu byli vyřazeni ti, kteří se k Hitlerovi nepřidali. Z naší obce vím o případu, kdy nevině odsunutí se po prokázání neviny vrátili a veškerý majetek jim byl navrácen," dodává na závěr senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: ane

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…