Senátor Eybert: Putin musí vědět, že Ukrajina v tom není sama. Ekonomicky i vojensky.

11.04.2015 14:13 | Zprávy

Starostou je Pavel Eybert (ODS) nepřetržitě již od roku 1990 a současně patří i mezi nejdéle působící senátory. V rozhovoru pro naše stánky se vyjádřil nejen k dopadům přestřelky mezi prezidentem a americkým velvyslancem Schapirem či k prezidentově cestě do Moskvy. Okomentoval ale také vývoj konfliktu na Ukrajině. Z čeho má největší obavy? A proč považuje za nešťastný návrh novely zákona, který má řešit všechny národní parky najednou?

Senátor Eybert: Putin musí vědět, že Ukrajina v tom není sama. Ekonomicky i vojensky.
Foto: senat.cz
Popisek: starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS)

Nepřetržitě od roku 1990 působíte jako starosta a mandát jste obhájil s přehledem i loni. Ačkoliv je má otázka irelevantní, pokud byste neuspěl, máte představu, co byste dělal?

Jelikož jsem již v důchodovém věku, odešel bych do důchodu. Nicméně nějakou práci bych si našel. Mohu učit, suplovat za nemocné kolegy, působit jako zástupce investora na pozemních stavbách apod.

Co nového letos v Chýnově plánujete?

Největší letošní akcí je připojení 55 rodinných domů v místní části Kloužovice na vytápění odpadním teplem z bioplynové stanice zemědělského družstva. Dále zateplení domu s pečovatelskou službou a dalšího bytového domu. K tomu pak hlavně příprava 20 parcel pro nové rodinné domy a dva bytové domy.

Jste také jedním z nejdéle působících senátorů. Nyní v Senátu působíte jako místopředseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Podle současné ministryně Karly Šlechtové Česko může nedočerpáním dotací přijít až o 85 miliard. Co vy na to? Kde vidíte příčinu, které má Česko s čerpáním dotací a jaké řešení se podle vás nabízí?

Složitost podávání žádostí, náročné podmínky pro získání stavebního povolení, odvolávání do výběrových řízení, kontroly bazírující na naprosto nepodstatných věcech…

A jak byste Karlu Šlechtovou jako ministryni hodnotil vy sám?

Zatím se snaží, uvidíme, v jaké podobě předloží novelu stavebního zákona a zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministryni dělá krátce, tak není možné zatím moc hodnotit.

Evergreenem je také legislativní proces zákona o NPŠ, který dosud nebyl dokončen. Je tak obtížné se domluvit, nebo kde je největší problém?

Šumava je fenomén zasluhující zvláštní pozornost. Senátním návrhem zákona o NPŠ jsme se snažili mu ji dát. Bohužel se náš názor nesetkal s představou pana ministra Brabce. Když si čtu návrh novely zákona číslo 114/1992 Sb., který má řešit všechny národní parky najednou, je mi z toho smutno. Těch pár řádků v zákoně je jen obecnou proklamací a vše se bude řešit vyhláškami – a tam už zákonodárci nemají MŽP co do nich mluvit. Prostě si v nich napíšou, co chtějí, bez ohledu na ostatní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…