Senátor Hampl bude členem jedenáctičlenného klubu KDU-ČSL

30.10.2014 17:40

Nový senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí bude mít 11 členů. Patří mezi ně i bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, kterého lidovci nominovali spolu se Stranou zelených. Spolu se čtyřmi dalšími novými senátory KDU-ČSL se členem frakce stal i jejich služebně starší kolega Zdeněk Brož (KDU-ČSL), který byl v minulém funkčním období v senátorském klubu Starostů. Vyplývá to z informací, které dnes poskytl mluvčí lidovců Václav Pláteník.

Senátor Hampl bude členem jedenáctičlenného klubu KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Václav Hampl zvítězil ve druhém kole senátorských voleb s nejvyšším procentem odevzdaných hlasů ze všech kandidátů

Brož byl podle něj zvolen místopředsedou lidoveckého klubu, stejně jako další dlouholetý senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek. Staronovým předsedou frakce se stal Petr Šilar (KDU-ČSL).

Lidovci budou mít nadále třetí početně nejsilnější frakci v Senátu, v jeho vedení je zastupuje místopředsedkyně horní komory Miluše Horská (Nestraníci).

Mezi staronové členy frakce patří také někdejší vicepremiér a bývalý předseda lidovců Jiří Čunek a Patrik Kunčar, z letos zvolených senátorů pak František Bradáč, Jiří Carbol, Zdeněk Papoušek a Alena Šromová. Oficiální senátní web zatím změny ve složení i pojmenování lidoveckého klubu neobsahuje. Obměněná frakce ze svého původního názvu vypustila sousloví „Klub pro obnovu demokracie“.

Strana zelených bude mít svůj klub

Hampl býval započítáván mezi senátory zelených. Jeho zakotvení v lidoveckém klubu neohrozí vznik samostatné senátorské frakce Strany zelených. Její klub ale bude nejvýše pětičlenný, což je nejmenší možný počet pro vznik frakce. Pět členů by měl mít i nový klub ANO. Klub Starostové a Ostravak bude po odchodu Brože šestičlenný, stejně jako frakce Strany práv občanů a KSČM.

Nejsilnějším klubem v horní komoře zůstává ČSSD se 33 senátory, druhým nejpočetnějším bude klub ODS se 14 senátory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…