Senátor Kubera: Zeman vyhraje znovu. Chtěl zničit Sobotku a stačilo jen koukat, jak se ničí sám

27.10.2017 19:17

Hostem pořadu Interview ČT24 byl senátor Jaroslav Kubera (ODS). Velmi ostře se vyjádřil k povolebním vyjednáváním i k možnosti toho, že by mohly být předčasné volby. „Tato pravděpodobnost je téměř nulová,“ sdělil Kubera.

Senátor Kubera: Zeman vyhraje znovu. Chtěl zničit Sobotku a stačilo jen koukat, jak se ničí sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Překvapení to není. Ono to k tomu směřovalo. Strany držely basy, nikoho se nepodařilo zlomit. Andrej Babiš tak vymýšlí jiné varianty. Je to jenom hra. Andrej Babiš to má dobře načasované. Sice tvrdí, že s panem prezidentem žádné spojení neexistuje, ale ono existuje od přírody. Prezident Miloš Zeman to má vymyšlené dokonale,“ sdělil Kubera úvodem k návrhu Andreje Babiše ohledně menšinové vlády. 

Podle Kubery snahu o sestavení koalice Babiš nevzdal brzy. „Ty strany by se znemožnily,“ podotkl Kubera. „Já si také myslím, že řídit stát jako firmu možné není. A Andrej Babiš to ani jinak neumí,“ podotkl. Andrej Babiš podle Kubery utrpěl Pyrrhovo vítězství, ale ostatní strany by měly uznat jeho vítězství. 

To, že ODS za žádnou cenu nepodpoří menšinovou vládu, považuje Kubera za správné. Do vlády s ANO by podle Kubery mohla ODS vstoupit za některých podmínek, například za podmínky zrušení EET. Ale to on za žádnou cenu nepředpokládá. 

„Babišovi jsme již dost nabíjeli předtím, nejvíce mu nabíjel Miroslav Kalousek, až sám sebe dobil,“ podotkl Kubera. „A nyní je jedno, jestli ho podpoříme nebo nepodpoříme, může vládnout čtyři roky v demisi. Zatím to Andrej vyvrátil, ale když jsem zjistil, že ekonom Jan Švejnar navštívil Českou republiku... Sice Babiš říká, že s ním nepočítá, ale to už zítra nemusí být pravda,“ podotkl Kubera. 

Za oprávněný požadavek Kubera považuje to, že ODS chce obsadit post předsedy Poslanecké sněmovny. 

Své pak Kubera řekl k prezidentské volbě, z níž tento týden vycouval. „Příští rok chci kandidovat do Senátu,“ sdělil jasně a vyvrátil, že by mu prezidentskou kandidaturu zakázala manželka. Senát podle něj bude hrát důležitější roli, než hraje nyní. 

Následně pak zopakoval i to, že se domnívá, že Miloš Zeman vyhraje prezidentské volby. „Miloš Zeman si pamatuje, co mu udělali sociální demokraté v prezidentské volbě. První úkol bylo zničit Bohuslavu Sobotku. To se mu povedlo i bez nějakého většího úsilí, neboť on se zničil sám,“ řekl Kubera. Druhým úkolem je vyhrát znovu prezidentské volby, tvrdí Kubera. „A já si myslím, že mu to vyjde. Jediný relevantní kandidát, který by mohl zamíchat kartami, je Tomio Okamura,“ řekl Kubera. 

Petr Fiala jako předseda ODS podle Kubery mít strach o svou pozici nemusí. „Přednostní hlasy Václava Klause mladšího je jedna matematika, ale kolik hlasů naopak ubral Václav Klaus mladší svými kontroverzemi v regionech, to se nedá vypočítat,“ sdělil.

On sám, kdyby byl lídrem ODS, nevyhazoval by peníze za billboardy. To byla jediná věc, kterou Kubera uvedl, že by udělal jinak. „Dnešní doba internetu také není založená na 20stránkové programy,“ poznamenal. 

Závěrem se Kubera vyjádřil k tomu, že v opozici budou schopni se dohodnout na protikuřáckém zákonu. „Piráti budou určitě chtít podpořit i marihuanu,“ zmínil Kubera. Podle něj se prolomí také zákon o zákazu prodeje ve státní svátek. „Zaznamenal jsem ve Sněmovně, že to projde. Z opozice se dá něco prosadit,“ řekl Kubera, jenž by zvýšil i kvorum pro vstup do Poslanecké sněmovny na deset procent. 

A co zrušení letního a zimního času? „Letní čas miluju. Mně se to líbí, když je déle vidět. Ale není to asi úplně podstatné,“ zakončil Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…