Senátor ODS po Jílkové dál vzpomínal na korupci za socialismu. A také na bratrskou pomoc

29.11.2013 16:55

Velkým společenským tématem dneška je boj s korupcí. Ta přitom lidstvo provází snad od úsvitu věků. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) jednomu ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz popsal, jak si pamatuje situaci před rokem 1989 a kam zmizely miliardy korun, o kterých se dnes tolik nemluví.

Senátor ODS po Jílkové dál vzpomínal na korupci za socialismu. A také na bratrskou pomoc
Foto: repro ČT
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil (ODS) s moderátorkou pořadu Máte slovo Michaelou Jílkovou

Senátor Miloš Vystrčil odpovídá na dotaz čtenáře serveru Parlamentní listy.cz, pana Zelenky z Prahy. Dotaz je spojen se čtvrteční účastí senátora v pořadu České televize „Máte slovo“ Michaely Jílkové, kde byl ústředním tématem boj s korupcí. Kořeny současné nelichotivé situace v korupci prorůstající státní správu musíme podle senátora hledat ještě v komunistickém režimu vládnoucím před rokem 1989.

Čtenář se ódéesáckého senátora rozhořčeně ptal, kolik že mu je let, a vyzýval jej, ať sdělí, jak vysoký úplatek za toaletní papír či kokosovou moučku musel dávat.

Otázka i s odpovědí ZDE

Pomoc v řádu desítek miliard jsme dávali úplně zadarmo

 „Je mi 53 let a na dobu před rokem 1989 si velmi dobře pamatuji. Co se týká toaletního papíru, kokosové moučky nebo například i později barevného televizoru nebo například obyčejných obkládaček značky Erika, tak bylo nepsaným pravidlem, že je třeba zajít nejlépe za vedoucím příslušné prodejny, přátelsky promluvit a nechat na místě například čokoládu pro děti, domácí maso v konzervě nebo třeba i láhev něčeho tvrdého - podle toho o jak moc nedostatkové zboží se jednalo. Pak byla šance, že budete včas vědět, kdy a kam si máte přijít stoupnout do správné fronty," odpovídá zákonodárce na dotaz občana, jak vysoký úplatek dával prodavačkám před rokem 1989.

Právě tato zvyková korupce má podle senátora neblahý vliv i na současnou společnost a bude ještě dlouho trvat, než se jí zbavíme, možná až tři generace, tedy přibližně šedesát let. Senátor k tomu dodává, že nijak nesnižuje dopady aktuálních korupčních kauz. Tyto rozhodně představují problém, který v Československu před rokem 1989 neexistoval. Neexistoval, protože neexistovala ani otevřená výběrová řízení. Vše se rozhodovalo centrálně, a to i o bratrské pomoci pro socialistické země v řádech desítek miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…