Senátor Papoušek: Divoká příroda v národních parcích je přínos i pro obce. Prezident to slovy o zelených fanaticích žene do extrému

21.02.2017 22:45

Prezident Miloš Zeman zase jednou píchl do vosího hnízda. Tentokrát kvůli přírodě na Šumavě. Prezident žádá, aby starostové obcí v národních parcích a v jejich okolí dostali více pravomocí. Senátoři s prezidentem většinou souhlasí. Ekologové a poslanci to vidí jinak. Bojí se, aby nakonec národní parky úplně nezmizely.

Senátor Papoušek: Divoká příroda v národních parcích je přínos i pro obce. Prezident to slovy o zelených fanaticích žene do extrému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Papoušek

V úterních Událostech, komentářích České televize o tématu ochrany přírody diskutovali nezávislý senátor zvolený za hnutí STAN Zbyněk Linhart a nezávislý senátor zvolený za lidovce Zdeněk Papoušek.

„Mrzí mě, že je ta debata takto vyhrocená, protože já stojím na obou stranách. Myslím, že ta vyhrocenost vadí, bylo by lepší si povídat věcně,“ zahájil Linhart diskusi s tím, že se považuje za ekologicky smýšlejícího člověka, jenž je však také starostou obce, které se téma národních parků úzce dotýká. Zasadil se totiž o zrod Národního parku České Švýcarsko. 

Papoušek prohlásil, že mezi ochranou přírody a zájmy obcí také nevidí rozpor. Trval ovšem na tom, že bychom měli mít v České republice kouty divoké přírody, do kterých by člověk nezasahoval. Pokud se bude podporovat tzv. divočina, tak to může obcím přinést užitek. „Je totiž známá věc, že řada agentur nabízí lidem návštěvu divoké přírody a nejinak tomu může být i v koutech české divočiny,“ konstatoval Papoušek. V některých lokalitách je podle jeho názoru třeba dát přírodě přednost před člověkem. Příroda podle jeho názoru potřebuje čas, aby se vzpamatovala.

Linhart v tom však skutečně nevidí rozpor. Jen je podle jeho názoru třeba stanovit rozumné vyvážení zájmů lidí žijících u hranic republiky a zájmů přírody. „Značka národního parku je magnetem pro návštěvníky, pro služby. V těch příhraničních oblastech nám vlastně nic jiného nezbývá, protože průmysl odtud zmizel,“ podotkl Linhart.

Papoušek zmínil i prezidenta Zemana. Pokud hlava státu mluví o zelených fanaticích, tak celý problém zbytečně žene do extrému. „Mohou se vyskytnout lidé, kteří k těmto věcem přistupují zjednodušeným způsobem, ale je potřeba si uvědomit, že je tu spousta erudovaných lidí, kteří vědí, co říkají. Je možné nastolit ty procesy, které dovolí divoké přírodě znovu vzniknout,“ zopakoval senátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…