Senátor Šesták napsal dopis Putinovi. Šlo o přímluvu za politického vězně

02.07.2018 15:29

Senátorovi Jiřímu Šestákovi, zvolenému za Hnutí občané pro Budějovice a STAN, zanedlouho skončí jeho šestiletý politický mandát. Ještě než se tak stane, rozhodl se napsat dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Žádá v něm o propuštění jednoho politického vězně.

Senátor Šesták napsal dopis Putinovi. Šlo o přímluvu za politického vězně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Místopředseda Senátu Jiří Šesták napsal  dopis ruskému prezidentovi Vladimiru  Putinovi. Přidali se k němu senátor zvolený za ČSSD František Bublan, senátor profesor Václav Hampl a senátor Zdeněk Papoušek, Společně Putina požádali, aby nechal propustit politického vězně Oleha Sencova.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

„Dopis prezidentu V. Putinovi byl napsán ve snaze pomoci člověku v jeho velmi tíživé a dramatické situaci. Jsme přesvědčeni, na základě vlastní historické zkušenosti, že i takováto podpora je důležitá pro lidi vzdorující autoritářskému režimu. Bohužel dopis, který byl předán na Ministerstvo zahraničních věcí ČR oficiální cestou dne 13. 6. 2018, ani po čtrnácti dnech nedorazil na Velvyslanectví ČR v Moskvě. Po našem dotazu na Ministerstvo zahraničních věcí dne 26. 6. byl během několika hodin nalezen a ještě týž den odeslán, aby dnešního dne mohl být předán na příslušném místě. V době, kdy Oleh Sencov drží již přes třicet dní hladovku v těžkém vězení na Sibiři, je takovéto zdržení velmi alarmující. Je otázkou, z jakého důvodu k tomuto ‚zdržení‘ došlo,“ poznamenal místopředseda Senátu Jiří Šesták.

Senátoři žádají prezidenta Putina, aby Sencova nechal propustit, protože ze zpráv z tisku je zřejmé, že vyšetřovatelé ani soud nepřistupovali k případu Oleha Sencova s ohledem na jeho lidská práva. Oleh Sencov dal pouze najevo, že nesouhlasí s ruskou okupací Krymu. Spolu se Sencovem trpí v ruském vězení i další ukrajinští političtí vězni. Sám Sencov si trest odpykává v arktické části Ruska.

Podle českých senátorů by měl Putin projevit dobrou vůli a pomoct tak celému Rusku.

„Vážený pane prezidente, k této žádosti přistupujeme s vlastní historickou zkušeností, kterou udělal český národ s totalitním systémem komunistického Československa. I když se v danou chvíli umlčování novinářů, umělců či jiných skupin občanů, kteří protestují za dodržování svých práv a svobod, jeví jako systémově podpůrné, v dlouhodobém horizontu onen systém zcela jistě neposiluje, ale naopak zakládá jeho budoucí destrukci. Je naší trpkou historickou zkušeností, že následné generace se po autoritářském období jen velmi těžko zotavují a složitě si osvojují či obnovují vůli k základním pilířům parlamentní demokracie – respektu ke svobodě druhých, vládě práva či důstojnému životu ve svobodné společnosti s individuální odpovědností. Proto každá napravená křivda, kterou způsobí stát jedinci, snižuje budoucí napětí a umenšuje onemocnění dané společnosti v jejích bytostných základech. Proto i propuštění Oleha Sencova v sobě nese lék celé vaší zemi,“ apelují čeští politici na Putina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…