Senátor Štětina byl agent StB, pronesl Grebeníček ve sněmovně. A zde je odpověď

12.02.2014 11:05

Vášnivé rozprava poslanců včera předcházela hlasování o návrhu komunistů na zrušení lustračního zákona. Na něj zaútočil bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Podle něj tato norma umožnila hon na čarodějnice. Grebeníček se ve svém projevu opřel také do senátora za TOP 09 Jaromíra Štětiny, kterého označil za příklad polistopadového kýče a citoval z jeho spisu StB. Štětina pak v reakci pro ParlamentníListy.cz popřel, že by kdy spolupracoval se Státní bezpečností.

Senátor Štětina byl agent StB, pronesl Grebeníček ve sněmovně. A zde je odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaromír Štětina na tiskové konferenci

Anketa

Potřebujeme lustrační zákon?

16%
84%
hlasovalo: 10630 lidí

Návrh komunistů na zrušení lustračního zákona v Poslanecké sněmovně neprošel. Proti bylo 121 ze 167 poslanců. Než došlo na hlasování, v rozpravě se do zákona opřeli dva komunističtí poslanci – Miroslav Grebeníček a Marta Semelová.

Semelová: Panuje diktát lží a peněz

„Při projednávání našeho návrhu na zrušení tohoto zákona slyšíme demagogická srovnávání údajné komunistické diktatury se současnou úžasnou demokracií a falešná tvrzení o nezbytnosti chránit tuto demokracii a získaná lidská práva. Jenže ta demokracie, svoboda a lidská práva jsou tady pouze pro někoho," prohlásila Semelová. Podle ní panuje diktát lží a peněz.

Svoboda: Sebrali nám dům a vystěhovali nás

Na její slova reagoval například Bohuslav Svoboda z ODS. „Můj dědeček, když ho předčasně komunisté penzionovali, z této Poslanecké sněmovny dostal 380 korun důchodu. Za to se nedalo vůbec nic. Nám sebrali dům, ve kterém jsme bydleli, kde jsme měli ordinaci a byli jsme vystěhováni. Všechny věty, proklamace o tom, jaká jsou lidská práva, jak může říkat někdo, kdo je ve všech složkách absolutně porušoval?" oponoval Semelové Svoboda.

Grebeníček o polistopadovém kýči

Miroslav Grebeníček hovořil v souvislosti s lustracemi o honu na čarodějnice. Velkou pozornost svého projevu však věnoval senátorovi za TOP 09 a bývalému válečnému zpravodaji Jaromíru Štětinovi. Ten je podle Grebeníčka snad nejvýraznějším příkladem polistopadového kýče.

„Neohrožený novinář, důsledný antikomunista, který se zviditelnil tažením za zákaz Komunistické strany Čech a Moravy. Stačí však prostudovat v archivu bezpečnostních složek jisté okénko na microfishi a můžete být značně konsternováni. Štětinovy oplétačky se Státní bezpečností začaly 11. února 1977, kdy již zavedený tajný spolupracovník - jakýsi František Sláma, krycím jménem Alex - Štětinu udal, že si na svém pracovišti opisoval část Prohlášení Charty 77. StB si Štětinu předvolala, ten se ke všemu doznal a ihned příslušníkům Státní bezpečnosti práskl několik svých kolegů, kteří údajně mohli ideologicky závadný text do podniku přinést,“ řekl ve sněmovně Grebeníček.

A pokračoval: „Nedosti na tom. Ještě téhož dne Štětina podepsal prohlášení mlčenlivosti a také vlastnoručně sepsaný vázací akt, z něhož cituji: `Jako československý státní příslušník z vlastních pohnutek se zavazuji spolupracovat s orgány StB proti nepřátelům naší vlasti v zahraničí.` Státní bezpečnost pak Štětinovi založila osobní svazek a přidělila krycí jméno Plavec. Ve spisu je dále kopie Štětinova životopisu a přehled jeho zahraničních cest. `Nijak zvlášť zajímavé čtení,` napsal k tomu v lednu 2010 advokát Tomáš Pecina," řekl dále poslanec KSČM.

„Nemusí být ovšem bez zajímavosti dozvědět se, co si o někdejší Komunistické straně Československa myslel dnešní senátor a kandidát pro evropské volby za TOP 09 a Starosty Jaromír Štětina: `Jsem stoupencem socialistického uspořádání společnosti. Zastávám zásadu nutnosti diktatury proletariátu v prvním období socialistické revoluce. Silná komunistická strana,` cituji stále jeho slova, `budovaná na principech vědy a morálně historických kritériích je podle mne,‘ tedy podle Jaromíra Štětiny, `jediná síla, která může změnit společnost v současně třídně a ekonomicky rozděleném světě.` Poslední významnou listinou je návrh na uzavření svazku, neboť o informátora Štětinu projevila zájem První správa federálního Ministerstva vnitra, tedy rozvědka, a ta si proto veškerou dokumentaci k němu převzala,“ uvedl také Grebeníček.

Celý Grebeníčkův projev ZDE.

Štětina: Grebeníček lže, v životě jsem nikoho neudal

Jaromír Štětina se pak na svém facebookovém profilu vyjádřil ke svému členství v KSČ. „Jsem na své fakultní pražskojarní členství v KSČ docela pyšný. Jako studentští vůdci jsme se snažili o prosazeni tržního hospodářství, odstranění cenzury a zavedeni parlamentního systému bez vedoucí úlohy jedné strany. Naše snahy ukončila okupace Československa sovětskou armádou. Ta nám také ukázala naši intelektuální nedostatečnost: Myšlenka, že lze komunismus reformovat, byla chybná. Víc než čtyřicet let se peru s komunismem, čtyřikrát jsem byl zatčen StB, poprvé v roce 1977 v souvislosti s působením v Konspirativní překladatelské skupině Praha (KikPSP). Mého tátu uštvali za práci v té skupině estébáci k smrti. Legitimaci KSČ jsem vrátil hned po podpisu potupného moskevského protokolu o „dočasném" pobytu vojsk. Byl jsem po odmítnutí okupace propuštěn z práce a dalších dvacet let jsem prožil v geologickém průzkumu, u vrtných prací a z trestu několik let na uhelném velkodole Maxim Gorkij u Bíliny,“ napsal.

V reakci pro ParlamentníListy.cz doplnil, jak to bylo s jeho spoluprací s StB. „Pan Grebeníček prostě lže. Já jsem byl vedený ve svazcích StB v sedmdesátých letech jako prověřovaná osoba a od roku 1984 jako nepřátelská osoba. Nikdy jsem nebyl žádným agentem a nikdy jsem nespolupracoval. Skutečně jsem byl a dosud jsem veden v těch svazcích pod jménem Plavec, což jsem se dozvěděl teprve nedávno,“ řekl Štětina ParlamentnímListům.cz s tím, že v životě nikoho neudal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…