Senátor Valenta chystá nový zákon o obcích. Zároveň školí starosty, jak ve funkci "přežít"

26.09.2016 20:55

„Doba je zlá.“ Strach mají starostové, úředníci a ministerstvo financí zatlouká poslední hřebíky do rakve obecné nejistoty. Senátor Ivo Valenta (Soukromníci) hovoří o tom, že úředníci nejenže nechávají starosty na pospas osudu, ale ještě jim v klidu přihodí pár vlastních klacků navíc pod nohy. „Ministerstvo financí není vůbec partnerem v této problematice, ale snaží se vydobýt na pokutách a korekcích co nejvíc peněz, a to je přece špatně,“ uvedl Valenta k problematice dotací. I proto chce senátor sestavit nový zákon o obcích, na němž by se podíleli představitelé obcí, kteří navíc dostanou elegantní návody od odborníků na to, jak ve funkci „přežít“, aby je nezavřeli, anebo „co si s sebou vzít do kriminálu, až to přijde“.

Senátor Valenta chystá nový zákon o obcích. Zároveň školí starosty, jak ve funkci "přežít"
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta na obecním úřadě v Komni

„S hrůzou jsem zjistil, že každý starosta by musel mít tak šestičlenný tým na všechnu problematiku, která se na něj řítí,“ uvedl Ivo Valenta v Komni, kde zahájil svůj projekt Akademie samospráv. „To, co jde z dílny dnešní vlády do senátu a ze senátu ven, jsou další a další regulace, nařízení, administrativa. Zorganizoval jsem několik setkání starostek a starostů na Slovácku, kam jsem pozval i paní advokátku Hamplovou. Tam jsem začal poznávat, že je situace velmi složitá hlavně pro ty, kteří začínají, a to hlavně v malých obcích,“ dodal s tím, že starosta v malé obci nemá peníze na odborníky. Odtud vznikl plán zajistit pro starosty vzdělávání. Během tří let by proto mělo proběhnout 37 přednášek po celé České republice. „Výsledkem naší spolupráce by měl být nový zákon o obcích,“ upřesnil Valenta s tím, že zákon by měl být vytvořen společně se zástupci obcí, protože od nich by měly vzejít náměty. Předpokládá spolupráci se Sdružením místních samospráv, Svazem měst a obcí a ministerstvem.

Hamplová: „Všichni jste amatéři, po kterých se žádá profesionální výkon.“

„Když přijde starosta na školení a za hodinu usne, tak mu to nic nedá. Přijedou úředníci, řeknou mu, co ho všechno čeká, za co ho zavřou, co všechno musí, ale my vám nepomůžeme,“ vysvětlila, jak to funguje Jana Zwyrtek Hamplová, která se specializuje na samosprávu od roku 1990. I proto má v plánu informovat starosty jinak. A proto i představitelům radnic jasně říká: „Všichni jste amatéři, po kterých se žádá profesionální výkon. Zastávala jsem vždycky názor, že by nad nimi měl bdít stát, aby je opravdu nezavírali, ale to se neděje.“ Právě systém přednášek v rámci Akademie samospráv by mohl přispět k tomu, aby starostové dostali praktické rady. „Znám situaci jak z malých obcí, tak v krajích,“ doplnila Hamplová.

Padělal podpis, aby měla obec kanalizaci. A vyhrál volby

Hamplová také zmínila ke své dosavadní praxi pro stránce nejrůznějších školení: „Zveme Tomáše Sokola, který sleduje samosprávné kauzy, aby nám starosty vtipnou formou vyděsil. A on je opravdu vždycky vyděsí, když začíná: Co si s sebou vzít do kriminálu, až to přijde. To je jeho první věta přednášky. Ono to opravdu sál probudí a pak teprve nastupuje menu, že to nebude tak hrozné, když budou dbát našich rad.“ Uvedla i to, že na Slovensku je podmínkou pro výkon funkce starosty maturitní zkouška, tedy úplné středoškolské vzdělání. „To u nás nemáme a měli bychom se nad tím zamyslet,“ naznačila. 

A uvedla také příklady z praxe: „Hovořím o starostech, kteří páchají trestné činy omylem. To se prostě běžně děje. Mám starostu, který do mikrofonu řekl: ‚Já jsem ten podpis padělal v nadšení, protože jsem chtěl tu kanalizaci.‘ Nedostal na dva metry od souseda svolení, tak zfalšoval podpis, aby obec nepřišla o kanalizaci. Dostal podmínku, vyhrál na tom volby. I trestný čin může vést k výhře ve volbách. Vidíte tady absurditu zákona. Ne aby páchali trestnou činnost, ale dáváme návody na školeních, aby se tak zákona nebáli. Musejí si stát za svým, a jak bude sebevědomá samospráva, ani sněmovna nebude tak škodit, protože si to uděláme po svém. Odvahu budeme dodávat,“ vysvětlila advokátka. 

Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka, a senátor Ivo Valenta na obecním úřadu v Komni. (Foto: Daniela Černá)

Valenta: Trendem na ministerstvu je být nelidský. Každý má strach

Nový zákon o obcích by měl vzniknout asi za dva a půl roku. „Nedá se říct, že v současném zákoně o obcích je jeden průšvih, je jich hodně,“ poznamenal senátor Valenta. „Největší problém, který starostové vidí, je v dotacích, zpracování, realizaci a v jejich eventuální korekci. Ministerstvo financí není vůbec partnerem v této problematice, ale snaží se vydobýt na pokutách a korekcích co nejvíc peněz, a to je přece špatně,“ dodal pro ParlamentníListy.cz. Zmínil i problémy s novou legislativou. „Směrnice z Bruselu jsou možná nějaké vodítko, ale spíš vidím trend na ministerstvech, aby takto, jak situaci popisuji, působili a aby byli nelidští. Možná je to i tím, že zákony jsou dnes nasměrované tak, že každý má i strach být v řešení otázek lidský, a to jak úředníci, tak starostové. Doba je zlá,“ uvedl.

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…