Senátor Valenta vzpomíná na srpen 1968. Angažovanost proti okupantům postihla jeho rodinu

21.08.2020 19:19

Senátor Ivo Valenta napsal facebookový komentář k výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Jak tehdy vnímal celou situaci a jak tato významná historická událost zasáhla jeho rodinu?

Senátor Valenta vzpomíná na srpen 1968. Angažovanost proti okupantům postihla jeho rodinu
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

„52 let po okupaci... již dříve jsem zde uváděl, že 21. srpen je pro mne smutným výročím. Přestože mi bylo v „osmašedesátém“ teprve 12, vzpomínky zůstávají stále velmi čisté,“ začíná svůj komentář senátor.

„Náš do té doby pohodový a veselý prázdninový pobyt u babičky se najednou úplně změnil. Brzy ráno nás vyděšená babička přišla vzbudit s tím, že naši zemi obsazují Rusové. Bála se, že tím začne další válka. Valašskem projížděly kolony vojenských vozidel a jejich posádky obsazovaly důležité objekty,“ vzpomíná Valenta.

A pokračuje: „Dosud obdivuji duchapřítomnost a pospolitost místních lidí, kteří okamžitě začali přepisovat a vyvracet cedule s názvy měst, aby Rusové bloudili. Na svých blízkých jsme viděli opravdový strach z budoucnosti a sami jsme vyděšeně poslouchali zprávy o střelbě a lidech přejetých ruskými tanky.“  

Angažovanost proti okupantům se Valentově rodině nevyplatila: „Náš táta rozvážel podpisové archy proti okupaci a proti invazi se angažovala celá rodina. Samozřejmě to nezůstalo bez následků. Dědečkovi komunisté zabavili grunt, sestra musela studovat až na Slovensku, táta přišel o možnost trénovat juniorské basketbalové olympijské naděje a o cestování jsme si mohli nechat jen zdát.“

V závěru příspěvku senátor apeluje na čtenáře: „Chraňme si svébytnost naší země a nedopusťme již žádným vetřelcům, ať jsou odkudkoliv, aby nás o klidné spaní připravili.“ A doplňuje: „Zní to sice jako klišé, ale já to tak rozhodně nevnímám.“

 

Pozn. red.: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: AZy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…