Senátor Veleba: Ti, co mohutně obhajují Peroutku a očerňují Kriegla, by měli mlčet!

22.04.2015 22:57

Senátor Jan Veleba (SPO) se ještě jednou vrátil k debatě o Ferdinandu Peroutkovi. Znovu v této souvislosti zmínil prezidenta Miloše Zemana a nově komunistického politika Františka Kriegla, který odmítl podepsat tzv. Moskevské protokoly. Ty měly legitimizovat sovětskou okupaci z 21. srpna 1968. Prezident ho chce za tuto statečnost vyznamenat a „pravdoláskaři“ znovu útočí.

Senátor Veleba: Ti, co mohutně obhajují Peroutku a očerňují Kriegla, by měli mlčet!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

O prezidentu Miloši Zemanovi se dnes mluví především v souvislosti s „kauzou Peroutka“. Ačkoli je podle Veleby prokázáno, že Peroutka s příchodem nacistů k moci morálně zakolísal a selhal, odpůrci prezidenta Zemana využili další možnost k útoku na hlavu státu. Aby to nestačilo, tak to navíc nebyl útok jediný.

Nedávno prezident Zeman oznámil, že 28. října 2015 in memoriam vyznamená komunistického politika Františka Kriegla za odvahu a vlastenectví, které projevil při pobytu v Moskvě, kde v roce 1968 odmítl podepsat text, jenž ospravedlňoval invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Kriegel nepodepsal jako jediný z přítomné delegace. Tím jasně prokázal vlastenecké cítění. A přece se především „pravdoláskařům“ nelíbí kvůli jeho komunistické minulosti.

„A přesto u Františka Kriegla už nyní avizované ocenění mnohým lidem, hlavně politikům, vadí. Pokládám je za neuvěřitelné pokrytce a měřiče dvojím metrem. Anebo je to tak, že ke kritice prezidenta Miloše Zemana se hodí úplně všechno bez ohledu na obsah? Řád TGM, který prezident uděluje těm, kteří se významně zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv, patří Františku Kriegelovi už dávno. A ti, co teď mohutně obhajují Peroutku a očerňují Kriegla, by měli alespoň mlčet,“ podotýká senátor.

  • Celý komentář senátora Jana Veleby ZDE

Odpůrcům předání vyznamenání také připomíná, že po svém činu byl Kriegel perzekuován a po jeho skonu v roce 1979 s ním Husákův režim dokonce znemožnil důstojné rozloučení.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …