Senátoři navrhují ocenit pěvkyni Urbanovou či ekonoma Zeleného

30.05.2017 22:04

Pěvkyně Eva Urbanová, cestovatel Miloslav Stingl, ekonom Milan Zelený či folklórní zpěváci Jarmila Šuláková a Jožka Černý patří ke 26 osobnostem, které senát asi navrhne na státní vyznamenání. Jejich nominaci dnes schválil organizační výbor horní komory, sdělila ČTK senátní tisková tajemnice Eva Davidová. Seznam musí schválit ještě senát jako celek.

Senátoři navrhují ocenit pěvkyni Urbanovou či ekonoma Zeleného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Mezi kandidáty tradičně patří váleční veteráni, odbojáři a vědci včetně lékařů. Nominováni byli neurochirurgové Vladimír Beneš, Eduard Zvěřina a Pavel Haninec, neuroložka Soňa Nevšímalová, psycholog Jaroslav Šturma, genetik Jan Svoboda a molekulární biolog Emil Paleček.

Znovu navržen byl – podobně jako Stingl a Haninec  – také zakladatel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman, který se zabývá péčí o seniory. Z podnikatelů byl nominován jen šéf společnosti Eutit Pavel Dragoun, jehož firma je výrobcem materiálů na dlažbu, kanalizaci a potrubí. Z výtvarných umělců bylo opětovně navržen sochař Milan Knobloch.

Ze sportovců mají šanci získat vyznamenání bývalý československý cyklista Jiří Daler, bývalý basketbalový hráč a trenér Ivo Mrázek a někdejší gymnasta a odbojář Jan Gajdoš. Oceněni by mohli být také vězeň komunistického režimu Milan Sehnal nebo představitel katolického exilu Milan Peksa.

Na Řád Bílého lva jsou navrženi piloti britského Královského letectva Josef Koukal, Miroslav Antonín Liškutín a Jiří Pavel Kafka, který se do Británie dostal jako jedno z dětí v transportech organizovaných Nicholasem Wintonem. Řád T. G. Masaryka by mohla získat Zdenka Fantlová-Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi.

Kandidáty na vyznamenání vybírají kromě senátu také sněmovna a vláda. Prezident jejich nominacím může, ale taky nemusí vyhovět. Loni se Miloš Zeman ztotožnil se šesti z 27 senátních nominací. Nejvyšší státní vyznamenání jsou udělována zpravidla o říjnovém státním svátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…