Senátoři projednají se žalobci podmínky pro jejich odvolávání

03.07.2019 6:00

Senátoři budou dnes jednat s vedením státního zastupitelství o novele, která by zpřesnila podmínky odvolávání vedoucích žalobců a zavedla by jim funkční období. Zprávu přinesla ČTK.

Senátoři projednají se žalobci podmínky pro jejich odvolávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze Senátu. Proběhly volby předsedy a místopředsedů

Skupina členů horní komory předlohu podala v souvislosti s výměnou ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou (oba za ANO). S tím souvisely obavy, že by nová ministryně mohla odvolat nejvyššího státního zástupce.

Horní komora podpořila předlohu v úvodním kole v polovině června, dnes se jí začne zabývat ústavněprávní výbor. Jde o stejnou novelu, kterou v tomto sněmovním volebním období předložili už podruhé poslanci TOP 09 a STAN. První návrh dolní komora zamítla už v úvodním kole loni v dubnu.

Svou úpravu s podobnými principy připravilo Ministerstvo spravedlnosti, je v připomínkovém řízení. Novela mění proces jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a stanoví délku jejich funkčního období na sedm let. Vlastní podobu novely připravili i opoziční poslanci Pirátů, ODS a lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…