Senátoři rozjíždějí akci za korespondenční volby. Tlačí to hlavně Hilšer

03.07.2021 14:14

Senátoři od Starostů a TOP 09 přišli s návrhem na korespondenční hlasování při volbě prezidenta a poslanců. V hlavní roli se ukázal neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer. Náklady prý půjdou do milionů. Proti je údajně hlavně Okamura.

Senátoři rozjíždějí akci za korespondenční volby. Tlačí to hlavně Hilšer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Hilšer

Hlasování poštou by podle navrhované novely mohli použít čeští občané, kteří žijí trvale v cizině nebo tam odjeli za studiem či pracovně. Podle nynějších pravidel mohou lidé hlasovat jen na ambasádách.

Volič by zastupitelský úřad požádal o identifikační lístek a doručovací a hlasovací obálku. Samotný hlasovací lístek s jím vybraným politickým uskupením by si pak měl prý vytisknout na webových stránkách Ministerstva vnitra.

Tuto obálku by pak měl doručit zastupitelskému úřadu, který v den voleb předá hlas příslušné volební komisi, jež ho následně započítá. Náklady s tím spojené by měly být podle navrhovatelů novely kolem pěti milionů korun.

Senát se korespondenční volbu snaží prosadit dlouhodobě. Ve Sněmovně se zatím pro nápad nenašla potřebná podpora. Proti jsou hlavně SPD Tomia Okamury a komunisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …