Senátorka Wagnerová: Situace kolem prezidentské volby je chaotická

24.11.2012 7:30

Předsedkyně senátní komise pro ústavu a bývala soudkyně Ústavního soudu (ÚS) Eliška Wagnerová označila situaci kolem první přímé volby prezidenta za chaotickou. V rozhovoru pro deník Právo řekla, že smutné je především to, že nikdo nebral v potaz slova předsedy ÚS Pavla Rychetského, který upozorňoval na možné problémy volby již dávno.

Senátorka Wagnerová: Situace kolem prezidentské volby je chaotická
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

"Připadá mi, že proces přijímání změny ústavy i schvalování prováděcího volebního zákona byl strašně zpolitizovaný. Strany se bály otevřeně poukázat na chyby, protože by je veřejnost i jejich političtí protivníci označili za nepřátele přímé volby," řekla Wagnerová.

V souvislosti s rozhodnutím ministerstva vnitra o vyřazení některých kandidátů kvůli špatným podpisům na jejich petičních arších může prý dojít k posunutí termínu voleb. A to v tom případě, když některý z adeptů na Hrad podá po odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) i ústavní stížnost.

"Začne běžet dvouměsíční lhůta pro podání případné stížnosti. Pokud by začala běžet v polovině prosince, což je reálné, tak se dostáváme do půlky února," vysvětluje Wagnerová.

Můžeme být bez prezidenta...

Ústavní stížnost sice sama o sobě nemá odkladný účinek, senátorka si ale nedovede představit, že by se někdo pustil do volby prezidenta v případě, že některý z kandidátů oznámí, že pracuje na ústavní stížnosti.

Jednou z eventualit, která by mohla nastat v případě, že kandidát podá k ÚS stížnost na samotný volební zákon, je, že bychom neměli prezidenta po celou dobu, kdy bude ÚS posuzovat ústavnost zákona, což může trvat měsíce i roky. V takovém případě by si pravomoci hlavy státu rozdělili premiér a předseda sněmovny, případně Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…