Separatisté ohrožují mírové úsilí, hlásí ukrajinská armáda

14.09.2014 16:55

Ukrajinská armáda obviňuje proruské povstalce na východě země z ohrožování mírového procesu. Navzdory příměří údajně zintenzivnili ostřelování pozic ukrajinských jednotek. Podle agentury AFP dnes bylo příměří opět porušeno ostřelováním doněckého letiště, které je, na rozdíl od samotného města, pod kontrolou ukrajinských vládních sil.

Separatisté ohrožují mírové úsilí, hlásí ukrajinská armáda
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

„Teroristické akty ohrožují mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka," řekl dnes armádní mluvčí Volodymyr Poljovyj, podle něhož vzbouřenci útočí na armádní kontrolní stanoviště. Příměří mezi Kyjevem a proruskými povstalci trvá od 5. září, ale je narušováno četnými incidenty. Už v sobotu ukrajinská média hovořila o nejvážnějším porušení příměří poté, co se po celý den ozývaly exploze v okolí mezinárodního letiště v Doněcku. Podle kyjevské armády prostor ostřelovali povstalci.

Dodávka zbraní

Poljovyj dnes novinářům řekl, že ukrajinští vojáci v noci na dnešek odrazili útok asi 200 bojovníků na doněcké letiště. Na straně armády podle něj nebyly žádné oběti. Od letiště byla podle AFP slyšet dělostřelecká palba i dnes ráno. V Doněcku samotném byly opakovaně ostřelovány dvě obytné čtvrti na severu města, informovala dnes místní radnice. Jde právě o tu část města, která je nejblíže letišti.

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej dnes řekl, že některé země NATO začaly ukrajinským jednotkám dodávat zbraně. „Proces předávání běží," řekl Heletej televizní stanici 5. kanal, která patří ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. O druhu zbraní a zemích původu ministr nesdělil podrobnosti. Také ministr zahraničí Pavel Klimkin podle agentury DPA potvrdil, že se jedná o dodávkách zbraní. „A řeknu vám zcela upřímně, že jde o více než pět zemí. Je jich hodně," řekl Klimkin. „Některé země mají to, další zas ono. Je toho celá paleta," dodal Klimkin.

Porošenko už po návštěvě summitu NATO ve Walesu minulý týden překvapivě informoval o chystaných dodávkách zbraní. Jeho poradce Jurij Lucenko v té souvislosti jmenoval Polsko, Francii, Norsko, Itálii a USA. Tyto země ale plány na dodání zbraní Kyjevu popřely.

V napjaté atmosféře se USA a další státy NATO chystají v pondělí zahájit na Ukrajině manévry s účastí zhruba 1300 vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…