Server: Uprchlíci zůstanou zavření. Z velice jednoduchého důvodu

10.08.2015 9:31

Do svízelné situace se dostali běženci z detenčního tábora v Bělé-Jezové. I přestože ústecký krajský soud vydal rozsudek, který zakazuje policii zadržovat běžence kvůli riziku útěku, ti se často na svobodu nedostanou. Nemá jim totiž kdo napsat žalobu na počínání cizinecké policie. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Server: Uprchlíci zůstanou zavření. Z velice jednoduchého důvodu
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Uprchlíci v Bělé - Jezové začali po návštěvě ministra Chovance demolovat zařízení

Právní poradenství zadrženým uprchlíkům zajišťují neziskové organizace. „Aby se mohli zadržení cizinci efektivně bránit, musí mít přístup k právní pomoci, a to teď za dnešní situace není možné,“ řekla serveru Jiřina Neumannová z Asociace pro právní otázky imigrace. Neziskové organizace totiž tak velký přísun žádostí nestíhají, navíc skončila finanční podpora z evropských fondů. Neumannová uvedla, že ale mnoho z žalob, které zadrženým cizincům podala její nezisková organizace, u soudu uspělo. 

Tereza Bártová z Organizace pro pomoc uprchlíkům slova Neumannové potvrdila. „Žaloby v podstatě nemá kdo psát,“ uvedla. 

Původní text najdete ZDE.

Na řadě je nyní Ministerstvo vnitra, které může nahradit chybějící finance z evropských fondů. Podle Pavly Novotné z odboru azylové a migrační politiky v současné době zkoumají, ve kterých případech by mohli vypsat nějaké mimořádné dotační tituly pro zajištění bezplatného právního poradenství.

„Ministerstvo vnitra by mělo zajistit přístup zajištěných lidí k právní pomoci, což vyplývá z evropského práva. Je vlastně jedno, jestli zaplatí advokáta, který tam bude jezdit, nebo neziskovou organizaci,“ řekla šéfka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…