Server: Vetchý, který křičel na ÚSTRu, hrál ve 34 normalizačních filmech

16.04.2013 15:03

Komentátor serveru Česká pozice Jan Schneider se pustil do herce Ondřeje Vetchého, který se velmi agilně a hlasitě postavil proti novému vedení Ústavu pro studium totalitních režimů. Přichází podle Schneidera s velmi dogmatickým přístupem, který by mohl semlít jeho samého - Vetchý totiž za normalizace natočil 34 filmů.

Server: Vetchý, který křičel na ÚSTRu, hrál ve 34 normalizačních filmech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Ondřej Vetchý nesměl chybět

Anketa

Kdo má pravdu ve sporu o ÚSTR?

hlasovalo: 10023 lidí

Celá kauza je podle Schneidera naprosto bizarní a pravicoví bojovníci za svobodu prý vypadají trochu jako fanatičtí mládežníci po roce 1948.

Tragikomickým symbolem celé kauzy se podle Schneidera stal herec Ondřej Vetchý. Ten přišel na na pondělní tiskovou konferenci ústavu a skryt za černými brýlemi, s odhodlaným výrazem v tváři vznesl dotaz: „Můžeme se dohodnout na tom, že normalizace v Československu zůstane normalizací i nadále a že to byl zavrženíhodný čas pro tuto zemi? Můžeme se na tom dohodnout? Mě to hodně uklidní,“ cituje Schneider umělce v komentáři s názvem "Nenechme se vydírat ústavem pro studium totality".

Předsedkyně rady Petruška Šustrová prý na tento hlubokomyslný dotaz trochu překvapeně přitakala a umělec pokračoval tvrzením, že se dnes říká, že lidé, co nešli proti režimu, se měli dobře. Následně se prý do svých argumentů úplně zamotal a jeho vývody se jen těžko rozplétají.

Ohledně normalizace Schneider poznamenává, že některým lidem se tehdy skutečně nežilo špatně - což dokumentuje i 34 filmů, které v letech 1978-1989 natočil mladý herec Ondřej Vetchý. Jenže jiným se dobře nežilo a z umělců to bylo zejména těm, kteří žádné filmy nenatáčeli. „Pokud se tedy nezabývali třeba bytovým divadlem, s rizikem občasného vyvlečení na výslech do Bartolomějské,“  připomíná Schneider s tím, že tam se umělci setkávali se skutečnými policajty, ne jako Vetchý, který před kamerou potkával jen komparsisty v policejních uniformách.

Schneider, stálý spolupracovník serveru Česká pozice, sám ví, o čem mluví. Patřil totiž mezi první signatáře Charty 77 a spolupracoval se skupinou Plastic People of the Universe. 

„Pokud se tedy nechce sám sadomasochisticky označit za přisluhovače totalitního a skrznaskrz zavrženíhodného a ve všech aspektech zločinného režimu, měl by hodně brzdit koně,“ připomíná Vetchému.

„Bylo by záhodno přestat věnovat pozornost různým exhibicím a pošukům ukájejícím se v halasném osočování protivníků a v antikomunistické mobilizaci nemnoha zbylých příznivců. Svět má mnohem vážnější starosti, než poskytovat sluchu lidem, kteří si nevědí rady se svou vlastní zbabranou minulostí,“ uzavírá komentátor.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…