Server si proklepl Babišovy primátory. Se svým šéfem prý mají leccos společného

12.12.2014 11:57

Noví primátoři velkých tuzemských měst zvolení za Babišovo hnutí jsou často manažeři s mnohamilionovým majetkem, který vysoce převyšuje majetek lídrů ostatních stran a hnutí. Vyplývá to ze zjištění serveru Aktuálně.cz, který v minulých dnech mapoval jmění primátorů dvaceti největších českých a moravských měst.

Server si proklepl Babišovy primátory. Se svým šéfem prý mají leccos společného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová se loučí

Jako příklad movitějšího politika s úspěšnou minulostí uvádí server nového ostravského primátora Tomáše Macuru (ANO), který je bývalým topmanažerem farmaceutické firmy. Jeho rodina prý vlastní kromě čtyř aut rodinný dům či horskou chatu. Navíc má být Macura také akcionářem ve firmě, která provozuje zahraniční hotel.

Kvůli penězům jsem do voleb nešel

Že si nyní bývalí manažeři, nyní primátoři finančně pohorší, jim prý nevadí. „Kvůli penězům jsem do voleb nešel. Že si nyní pohorším, beru jako daný fakt,“ uvedl například Tibor Batthyány, nový primátor Liberce. Ten jako projektový manažer a asistent poslance ANO a bývalého novináře Martina Komárka bral 80 tisíc měsíčně hrubého, teď má zhruba o 15 tisíc méně.

Bohatí primátoři z Babišova hnutí naznačují, že právě jejich nemalé jmění může být jednou ze záruk poctivějšího hospodaření města a jeho lepšího rozvoje. Nebudou se prý potřebovat finančně zajistit a spoléhat na tradiční klientelistické vazby. „Pokud tam jde jen za funkcí, je pravděpodobné, že bez ohledu na velikost jeho majetku pro město neudělá vůbec nic, nebo se uchýlí i ke korupci," oponuje tomuto názoru místopředseda sněmovny a bývalý dlouholetý šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Pražská primátorka firmy opustila, ostravský primátor předal podnikání manželce

Nicméně někteří noví primátoři za ANO chtějí být tak transparentní, že se vzdali i byznysu. Své firmy opustila pražská primátorka a bývalá náměstkyně ministra vnitra Adriana Krnáčová. A například ostravský primátor Tomáš Macura tvrdí, že podnikání svěřil manželce.

Server ale upozorňuje, že ani převod majetku nebo firemních podílů na blízké příbuzné nutně nemusí znamenat, že se politik vyváže z případného podezření ze střetu zájmů. „Město rozdává mnoho veřejných zakázek a hrozí, že některou z nich získá právě společnost člena rodiny,“ uvedl server.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…