Server srovnává Kubiceho s Chrenkem. Oba prý kryjí finance pojišťoven

21.11.2012 8:18

O platbách Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, rozdělující deset miliard pro nemocnice zcela neprůhledně, rozhodují smlouvy, jež generální ředitel Jaromír Gajdáček každý rok uzavírá s vedením jednotlivých ústavů. Ty nikdo nekontroluje, smlouvy jsou tak tajné. Tuto praxi pojišťovny vnitra toleruje i šéf resortu Jan Kubice, kterého server Aktuálně.cz přirovnává ke spolumajiteli Třineckých železáren Tomáši Chrenkovi.

Server srovnává Kubiceho s Chrenkem. Oba prý kryjí finance pojišťoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

„Ministerstvu vnitra nepřísluší zasahovat Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra do úhrad jednotlivým poskytovatelům,“ odmítla žádost na zveřejnění platby pojišťovny mluvčí resortu Denisa Čermáková Kubiceho jménem. Resort vnitra je ovšem zřizovatelem pojišťovny, do jejíž správní rady nominuje šest z patnácti členů. Jenže ani ti nemají informace o rozdělování miliard.

Kubice jako Chrenek

Přístup ministra vnitra Kubiceho tak podle serveru Aktuálně.cz paradoxně připomíná spolumajitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka. Jeho podnik totiž založil Českou průmyslovou zdravotnickou pojišťovnu (CPZP), jež se tento rok stala s milionem klientů druhou největší zaměstnaneckou pojišťovnou v Česku.

Do patnáctičlenné rady CPZP nominují Třinecké železárny čtyři vlastní lidi, podle Lékařského odborového klubu jsou s hutním podnikem ve spojení další tři radní. Další ocelářské firmy Arcelor Mittal a ŽD Bohumín do rady nominují po jednom členu, pět míst obsazuje ministerstvo zdravotnictví.

A tak jako se Kubice nehlásí k pojišťovně vnitra, Chrenek je laxní k SPZP. Podle serveru k tomu však může mít specifické důvody, protože vlastní či spravuje řetězec jedenácti nemocnic na pomezí Moravy a Slezska, který podřídil holdingu Agel.

V případě oceláře Chrenka tedy nejde jen o podezření, že SPZP nemocnicím platí málo, ale také o logickou spekulaci, že nemocnicím Agelu platí lepší základní sazby než ostatní, míní server. Proto taky Chrenek v březnu tvrdě reagoval na zprávu Hospodářských novin, podle kterých pojišťovna patří do skupiny ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

Jako důkaz pojišťovně nepřijde ani fakt, že se loni v lednu stal generálním ředitelem Petr Vaněk, který měsíc předtím skončil ve stejné funkci v Agelu. Tento střet zájmů by mohla publikace základních sazeb pro jednotlivé nemocnice vyvrátit, to však Průmyslová pojišťovna odmítá stejně jako ministerstvo vnitra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…