Sesadit vládu, pak snad přijde někdo, kdo tomu rozumí, řádila u Jílkové učitelka. A pak naložila pražskému vítači tak, že mu došla slova

28.04.2016 22:56 | Zprávy

„Minulý týden Turecko varovalo Evropu, že pokud v červnu nebude osvobozeno od vízové povinnosti, pak nikdo nemůže chtít, aby své závazky dodržovalo. Tento týden Rakousko, náš soused, přijalo velmi tvrdý azylový zákon, zahájilo kontroly na části hranic s Maďarskem a staví na rakousko-italské hranici bariéry. Znamená to, že může propuknout nová migrační krize? Může se dotknout i ČR? A jsou na ni připraveny bezpečnostní složky?“ zahájila dnešní pořad Máte slovo České televize Michaela Jílková.

Sesadit vládu, pak snad přijde někdo, kdo tomu rozumí, řádila u Jílkové učitelka. A pak naložila pražskému vítači tak, že mu došla slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

„Evropská unie nás neochrání, musíme se ochránit sami,“ řekl úvodem předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský. „Brusel je nám na nic, chceme ochranu hranic,“ apeloval Lidinský. „Migrační vlna, která přišla loňský rok, se bude letos zcela jistě opakovat. To, že nejsou žádné velké náznaky, neznamená, že k tomu nedojde,“ podotkl dále předseda Úsvitu.

„Ty obavy jsou liché. Bezpečnostní opatření jsme vyzkoušeli. Pokud by síly policie nestačily, byli by povoláni vojáci. Česká republika je velmi dobře připravena na případnou eskalaci cizinců. V případě nouze je možné zavést ochranu hranice,“ oponoval Lidinskému první náměstek ministerstva vnitra Jiří Nováček. Podle něj je důležité ochránit vnější hranici Evropské unie.  

„Proč ale mají lidé přesto instinktivně strach? Takových 60–80 procent občanů České republiky má strach. Přes vaše sliby,“ rozčílila se učitelka zpěvu a aktivistka, která se obává migrantů, Jana Yngland Hrušková. „Jsme schopni ochránit hranice,“ oponoval Nováček. „Nejste! Podívejte se, co se stalo v Belgii, ve Francii. Opatření jim nebyla nic platná,“ rozlítila se Hrušková a navrhla sesazení vlády. „Pak by po tom nastoupil někdo, kdo tomu rozumí. Okamžitě také zavřít hranice a exportovat ty, kteří se k nám již dostali. A kontrolovat každého, kdo se k nám dostane,“ dodala s tím, že každý uprchlík může být potenciálním teroristou.

„Měli bychom si uvědomit, že Česká republika je tranzitní zemí. Lidé chtějí pokračovat dál. Tak proč jim v tom bránit,“ prohlásil aktivista Jan Cemper, jenž dlouhodobě bojuje proti projevům nenávisti. Poukázal mimo jiné na vandalské činy, které se v hlavním městě odehrály o víkendu. Policisté na hranicích by podle něj poté chyběli ve městech. „Snahou Úsvitu je tlak na to, že se zřídí pohraniční policie,“ podotkl k tomu Lidinský. „Domobranu,“ zvolala Hrušková. „My nepotřebujeme domobranu. Pokud bude potřeba a vláda rozhodne, hranice uzavřeme,“ ujistil Nováček.

Celkové řešení

„Problémem nejsou uprchlíci, ale naše pokrytectví,“ uvedl k tématu místopředseda České pirátské strany Ivo Vašíček. Podle něj je nutné zabránit překračování vnější hranice Evropské unie. „Ale nikdo Schengen nechrání,“ zvolala opět Hrušková. „Myslím, že by se to mělo řešit celkově, ne jen tento sekundární problém,“ dodal.

„My skutečně řešíme ten problém z polovičky,“ navázal bezpečnostní analytik Jan Schneider. „Migrace je proces starý jako lidstvo. Malý počet migrantů přichází vždy. A my bychom měli zabránit tomu, aby vznikala ghetta. Na druhou stranu je potřeba jít do zdrojových zemí migrace a starat se o to, aby se v těch zemích dalo žít,“ podotkl Schneider s tím, že je pro kvóty. „Ale vynásobené koeficientem s ohledem na ty, kdo za situaci ve zdrojových zemích za to může,“ dodal Schneider. Podle něj největší nebezpečí nehrozí z vnějšku, ale od nás samotných. 

Otázka domobrany

„Naše policie není schopna ochránit celou délku hranice,“ obával se jeden z diváků s tím, že do Česka budou proudit neregistrovaní uprchlíci. „Každý úsek hranic je pokryt operačním plánem,“ ujistil opětovně Nováček. „Pokud všechny okolní státy uzavřou hranice, my to nemusíme dělat, neboť k tomu nebude důvod,“ dodal náměstek.

Aktivista Cemper se následně rozlítil nad tím, že Úsvit má vlastní domobranu. „Ne, to není domobrana. To jsou sosáci, členové sdružení obrany státu,“ oponoval Lidinský. Podle Cempera totiž členové policejních sborů či armády nesmějí být členy žádné politické strany. „Mám za to, že je to nesystémový prvek. Myslím, že není dobré, pokud tyto spolky budou zasahovat do obrany státu,“ domníval se Nováček. 

Téma strachu

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…