Sešel se s dalajlámou, pak osočil prezidenta. Z Neviditelného psa míří k Sobotkovi výzva ohledně setrvání ministra Hermana

30.10.2016 16:14

O osobě Čechokanaďana Jiřího Bradyho a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) se rozepsal na serveru NeviditelnýPes.cz Jiří Wagner. Podle něj si Brady vyzamenání bezesporu zaslouží, zároveň se však domnívá, že jeho osoba byla zneužita k nechutným politickým hrátkám. „Zejména k útokům na prezidenta Miloše Zemana,“ uvedl.

Sešel se s dalajlámou, pak osočil prezidenta. Z Neviditelného psa míří k Sobotkovi výzva ohledně setrvání ministra Hermana
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

Vše se podle jeho slov odehrálo na základě vyjádření ministra kultury Daniela Hermana, který se nejprve sešel s dalajlámou a vzápětí nato osočil prezidenta, že kvůli této schůzce odmítl panu Bradymu udělit již přiřknuté vyznamenání.

„A už to jelo, novináři i politici (o sociálních sítích ani nemluvě) začali spekulovat a spřádat fantasmagorické teze o pomstychtivém Zemanovi a svatém Hermanovi. To všechno na základě tvrzení jednoho ministra, který argumentoval telefonátem z hradní kanceláře, nikým nepotvrzeným dialogem s prezidentem a naposledy jakýmsi svým e-mailem. Čelil tomu hradní mluvčí Ovčáček a na tiskové konferenci i hradní protokolář Forejt,“ zmínil Wagner. Pokračoval výčtem odmítnutí pozvánek na Pražský hrad i setkáním na Staroměstském náměstí.

Původní text ZDE.

„Přitom je celá tato pseudokauza zbytečná, stačilo učinit dva telefonáty, aby se zjistila pravda. První krok učinila Česká tisková kancelář, která se dotázala velvyslanectví Kanady, jejíž občanství má Jiří Brady. Kanadská ambasáda jí ústy svého mluvčího Michaela Vlčka sdělila, že nedostala žádnou informaci o tom, že by pan Brady měl dostat české státní vyznamenání,“ zmiňuje Wagner s tím, že ParlamentníListy.cz následně zjistily z webu kanadského ministerstva zahraničí, že jakákoli vláda, která chce dekorovat občana Kanady, musí nejprve získat souhlas od kanadské vlády. „Na naši ambasádu v Ottawě se nikdo se žádnou takovou prosbou neobrátil,“ zmínilo ministerstvo zahraničních věcí následně ParlamentnímListům.cz.

„Tečka, punctum, hotovo. Jelikož taková akce by musela proběhnout dlouho před návštěvou dalajlámy, netřeba dále spekulovat. V prezidentské kanceláři o vyznamenání pana Bradyho v tomto roce neuvažovali. A že panu Hermanovi někdo něco říkal nebo panu Bradymu někdo telefonoval, je v celé záležitosti zcela irelevantní,“ dodává Wagner s tím, že není pravda, že státní vyznamenání může prezident udělit Čechovi s dvojím občanstvím i bez toho, že by požádal cizí vládu o souhlas. 

„Nyní by se měl pana Hermana premiér Bohuslav Sobotka zeptat, zda celou ‚kauzu‘ rozvířil z vlastní neznalosti, nebo jako intriku proti prezidentovi České republiky. A zda tak konal sám za sebe, nebo na něčí popud. Každopádně je na zvážení předsedy vlády, zda je Daniel Herman skutečně tou nejvhodnější osobou, která by měla zastávat post ministra ve vládě České republiky,“ uzavřel Wagner.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …