Šest a půl roku za korupci pro soudce Havlína. Ještě více, než chtěla obžaloba

30.07.2015 17:20

Bývalému soudci Ondřeji Havlínovi udělil dnes soud 6,5 roku vězení za korupci, když údajně ovlivňoval řízení ve prospěch pachatelů trestných činů. Havlínův obhájce žádal podmínku, státní zástupkyně pak šestiletý trest.

Šest a půl roku za korupci pro soudce Havlína. Ještě více, než chtěla obžaloba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Židle u soudu

Podle obžaloby bylo ovlivňování v kauze ohrožování pod vlivem návykové látky doprovázeno žádostí, nabídkou či poskytnutím úplatku. Sám obžalovaný se soudu ze zdravotních důvodů neúčastnil a rozhodl se nevypovídat. 

Jak uvedl v rozsudku soud, Havlín musí rovněž zaplatit 350 tisíc korun. V případě nezaplacení mu bude uložen další, patnáctiměsíční trest a také mu propadne nelegálně držená zbraň.

V této kauze je obžalováno dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky, a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je navíc bývalým šéfem policejní inspekce. Soud jim uložil podmíněné i nepodmíněné tresty. Fiala dostal tři roky a deset měsíců, Štefl pak 2,5 roku se čtyřletou podmínkou. Rozsudek si ale ve čtvrtek osobně přišli vyslechnout jen Štefl a Ludvík Sýkora, který byl obžalován ze zprostředkování úplatků.

Podplácení, zneužití pravomoci, ale i nedovolené ozbrojování

Soudce byl odsouzen za podplácení, nadržování, zneužití pravomoci veřejného činitele, přijetí úplatků, nepřímé úplatkářství a nedovolené ozbrojování. Fiala se pak podle rozsudku rovněž dopustil zneužití pravomoci, nadržování a přijetí úplatků. Také Matějka se měl podle rozsudku dopouštět nepřímého úplatkářství. Havlínovu známému Gejzu Berkovi byl pak udělen osmnáctiměsíční podmíněný trest za falešné přislíbení zařízení ovlivnění trestního řízení pro svého známého.

Havlínovi a Fialovi hrozilo za přijetí úplatku až deset let vězení nebo propadnutí majetku a za zneužití pravomoci zákaz činnosti. Těm, kteří je podpláceli, hrozilo šestileté odnětí svobody. Havlín se po zadržení doznal ke čtyřem z pěti bodů, ze kterých byl obžalován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…