Šest let natvrdo za sedm slov. Předsudečná nenávist, báječný český vynález, poukazuje Jaroslav Bašta

21.03.2021 9:07

Někdejší diplomat, politický analytik a rovněž někdejší signatář Charty 77 Jaroslav Bašta ve svém textu pro PrvníZprávy.cz komentuje rozhodnutí, kdy Krajský soud v Brně odsoudil muže ze Znojemska za schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu k nepodmíněnému šestiletému trestu. Zjevný nepoměr mezi vinou a trestem připadá Baštovi zarážející.

Šest let natvrdo za sedm slov. Předsudečná nenávist, báječný český vynález, poukazuje Jaroslav Bašta
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí
Český občan se podle brněnského soudu provinil tím, že na sociální síti komentoval v roce 2019 atentáty v mešitách na Novém Zélandu slovy: „Jak jim chutná jejich vlastní medicína? Dobrá práce??!“ Soud označil jeho výrok jako schvalování atentátu na muslimy.

„Šest let za sedm slov,“ podivuje se Bašta. A k tomu mu na mysl vystává srpnová invaze pěti států Varšavské smlouvy v roce 1968. „Dobře pamatuji hořký vtip, který se vyprávěl krátce poté. Jmenoval se kšeft století – my jsme poslali na Východ 2000 slov a oni nám za ně dodali 6300 tanků a tisíc letadel i s posádkami,“ připomíná.

„Zjevný nepoměr mezi vinou a trestem mi připadá zarážející,“ podotýká Bašta k rozhodnutí Krajského osudu v Brně. „Zejména pak v českých poměrech, kde vulgární výzva k podřezání prezidenta republiky je nakonec vyhodnocena jako přestupek a schvalování atentátu na české vojáky v Afganistánu soudy potrestaly v jednom případě tříměsíční podmínkou, v druhém byl pachatel odsouzen k půlročnímu podmíněnému trestu,“ zmiňuje.

  • Původní zdroj ZDE

Nejen on marně hledá logické zdůvodnění rozdílů v rozhodování českých soudů. „Dospívám k názoru, že v Brně již z hlediska posuzování verbálních trestných činů platí islámské právo šaría,“ podotýká Bašta. A dodává, že ještě však ne v plné síle, spíše tak na úrovni osvícených islámských diktatur třeba v Zálivu.

„Pouze v islámském světě by těch sedm slov mohlo být interpretováno jako výrok, který nepřímo připomíná islamistické atentáty v Evropě či krutosti Islámského státu a oznamuje, že to dokáže páchat i druhá strana, a proto vyžaduje exemplární trest,“ pokračuje Bašta.

„V Saúdské Arábii či v Íránu  by pana B. Č. popravili, v Emirátech by dostal zhruba těch šest let jako v Brně. Možná i s podobným odůvodněním, jenom odkaz na báječný český vynález – předsudečnou nenávist – by chyběl,“ uzavírá Jaroslav Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…