Šest vín a pár panáků denně, to není extrémní pití, říká k Zemanovi ministr

02.08.2013 17:57

Prezident Miloš Zeman si nyní bude muset zvyknout na zvláštní režim. Speciální sbor lékařských odborníků mu předepsal dietu, méně cigaret a maximálně decilitr vína denně.

Šest vín a pár panáků denně, to není extrémní pití, říká k Zemanovi ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Diagnóza prezidentovy cukrovky prý není nějak raritní. „Určitě bychom měli být připraveni, kdyby mělo dojít k nějakým komplikacím,“ upozornil však ministr zdravotnictví Martin Holcát ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Například když Miloš Zeman pojede do ciziny, bude s sebou mít lékaře a speciální léky. Proto bylo lékařské konzilium vytvořeno.

„My jsme mu doporučili dietu. Omezení cukrů, tuků, salámu třeba a podobně,“ vyjmenovával Holcát. Navíc bude mít prezident k dispozici nutriční terapeutku, která s ním probere jídelníček.

Tím ho však lékaři nepotěšili. Vytkli mu i kouření – ne že by musel Zeman přestat zcela kouřit, ale bude muset snížit počet cigaret. Stejně tak ho prý čeká výrazné omezení alkoholu. Sám dříve tvrdil, že denně vypije šest skleniček vína a dva, tři panáky slivovice.

„Ne, myslím si, že to extrémní přísun není,“ komentoval to ministr. Zná prý i pacienty, co pijí klidně trojnásobně či čtyřnásobně, ovšem on sám osobně by toho tolik nevypil. „My jsme mluvili o jednom deci vína denně,“ dodal Holcát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …