Sever Čech ve velmi temných barvách: Generace dětí, které neviděly své rodiče pracovat

29.09.2016 22:11

V Ústeckém kraji hodnotí lidé svůj život jako nejhorší ze všech českých a moravských regionů. Lídr hnutí ANO Petr Urbánek by proto dal všem dosavadním ústeckým politikům za pět. Výjimečně se debata krajských lídrů netýkala především dopravy v regionu, ale nezaměstnanosti, která je černou můrou celého kraje. Poslanec Jaroslav Foldyna divákům popsal, jak často přemýšlejí tzv. pobírači dávek. Stálo to za to.

Sever Čech ve velmi temných barvách: Generace dětí, které neviděly své rodiče pracovat
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Před kamery ČT si ve čtvrtek večer stoupli lídři sedmi politických uskupení, kteří chtějí v nadcházejících krajských volbách zabojovat o hlasy voličů. Mají před sebou zásadní úkol – napravit reputaci svého kraje. Po čtyřech letech koaliční vlády komunistů a sociálních demokratů totiž místní občané hodnotí svůj život pesimisticky. Svůj recept na tuto situaci představili dosavadní komunistický hejtman Oldřich Bubeníček, lídr sociální demokracie Jaroslav Foldyna, Michal Kučera z TOP 09, občanský demokrat Jiří Kulhánek, Petr Urbánek za hnutí ANO, Petr Liška (STAN) a Daniel Pitek na společné kandidátce Pirátů a zelených.

Posledním hostem měl být lídr hnutí Severočeši.cz, ale zmocněnkyně hnutí odvolala z voleb všech 55 kandidátů. Česká televize proto pozvala kandidáta společné kandidátky SPD Tomia Okamury a SPO Jana Veleby. Tito politici však pozvání odmítli s tím, že už by na vysílání nestihli dorazit.

Ústeckým politikům za pět, udeřil babišovec

Lídr hnutí Andreje Babiše Petr Urbánek začal zostra. Pokud jde o přírodu, dal by kraji jedničku, ale pokud jde o práci tradičních politiků  za posledních 16 let, tady by přišla jasná pětka. Alespoň ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO plní, co slíbil, a uvede dálnici D8 v život. Ostatní lídři se shodli na tom, že Ústecký kraj zaostává proti všem ostatním regionům republiky absolutně ve všem.

Jaroslav Foldyna připomněl, že ještě vláda Miloše Zemana z přelomu tisíciletí přiklepla kraji 15 miliard korun a region z toho žije dodnes, jenže to nestačí. V tu chvíli si vzal slovo komunistický hejtman Bubeníček a Foldynovu chválu vlády Miloše Zemana poněkud zchladil. „K tomu je třeba přičíst ještě DPH, takže těch miliard bylo ve skutečnosti jen 11. Bylo mnohokrát žádáno o osvobození této částky od zdanění. Prozatím neúspěšně,“ posteskl si.

Zásadním problémem kraje je nezaměstnanost. Podle Bubeníčka musí region bojovat se skutečností, že lidé na sobě často mají pět a více exekucí, takže se jim vlastně příliš nevyplatí pracovat, protože by o všechno přišli. Slušnější lidé, kteří chtějí pracovat, často pracují načerno. Další velká skupina lidí pobírá dávky a je spokojená. Sociální systém je tedy příliš štědrý. Důsledkem je, že zaměstnavatelé nemohou najít dost pracovníků, a to i méně kvalifikovaných. Urbánek (ANO) kontroval, že člověka pracujícího načerno nelze označit za slušného člověka. „Já doufám, že to od pana hejtmana bylo jen přeřeknutí,“ konstatoval.

Hosté se následně shodli na tom, že se musí změnit struktura vzdělávacích oborů. Sociální demokrat Foldyna se coby koaliční partner komunistů zastal současného vedení kraje. Na reorganizaci vzdělávacích oborů se prý pracuje.

Dotace přes tři miliony korun na jedno pracovní místo

Ke slovu se dostal i Michal Kučer, který poukázal na to, že do průmyslové zóny na Žatecku byla přilákána firma Nexen vyrábějící pneumatiky. Když si však propočítáme, kolik peněz na pobídkách firma dostala, dojdeme k obrovské sumě určené na jedno pracovní místo. „Tam to vychází na 3,2 milionu korun na jedno pracovní místo,“ kroutil hlavou Kučera s tím, že této částce by řada malých podnikatelů nevěřila, že je možné dostat takovou dotaci. Kandidát starostů a nezávislých doplnil, že malé a střední podnikatele dusí byrokracie, a to se musí změnit.

Jaroslav Foldyna prozradil, jak řada pobíračů dávek uvažuje. Když takový člověk slyší, že by měl dostat mzdu ve výši 15 tisíc korun, řekne, že za tyhle peníze pracovat nepůjde. Proč? Protože na dávkách dostává osm tisíc korun, a kdyby nastoupil do práce, dostane jen o sedm tisíc víc, což se takovému člověku zdá velmi málo. „Tohle už jsem popisoval i panu premiérovi,“ oznámil poslanec Foldyna, podle něhož je třeba zapracovat jak na snížení dávek, tak na zvýšení mezd, aby se lidem skutečně vyplatilo pracovat. Jednou z možností je i založení jakýchsi sociálních podniků, které by lidi zaměstnaly a pomohly jim obnovit pracovní návyky. V tu chvíli se ozval Urbánek a Foldynův nápad okamžitě odsoudil. „Vytváření nějakých sociálních podniků je zbytečné,“ prohlásil lídr hnutí ANO.  

Poslanec TOP 09 Kučera připomněl, že dnes už musíme pracovat s generací lidí, která nepracovala celý život. „Tady jsou generace dětí, které neviděly své rodiče pracovat. Děti odcházejí do školy a vidí rodiče, jak sedí u televize,“ popisoval tristní situaci zákonodárce. Liška (STAN) dodal, že mnozí rodiče těchto dětí i pracují, jenže pracují načerno. „Pracují načerno, protože na to mají čas,“ zdůraznil Liška. Nezaměstnané je proto třeba podrobit přísnější kontrole.

Pan premiér už z toho šediví, jen bych to na něm asi těžko prokazoval, smál se Foldyna

Ve druhé polovině debaty se pánové věnovali ghettům v Ústeckém kraji. Lokality plné nepřizpůsobivých spoluobčanů jsou podle hejtmana Bubeníčka zlatým dolem. Byt se zde dá koupit třeba i za sto tisíc korun, a když majitel pronajímá byt byť jen rok, peníze se mu vrátí. Podle Bubeníčka by proto bylo namístě, aby stát přispíval na bydlení jen dávkami, které se přiblíží místně obvyklému nájemnému.

Pitek od Pirátů a zelených dal Bubeníčkovi za pravdu a uvítal, že se chystá zákon o sociálním bydlení. Sociální demokrat Foldyna však okamžitě zaútočil na ministryni za hnutí ANO Karlu Šlechtovou. Právě paní ministryně pro místní rozvoj by měla nastavit parametry zákona o sociálním bydlení tak, aby se i za byty, kde bydlí nepřizpůsobiví, platilo jen místně obvyklé nájemné. Předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi prý tato strategie dělá velké vrásky. „Pan premiér už šediví, i když bych to na něm asi těžko prokazoval,“ zasmál se sociální demokrat.

Liška doporučil spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování, protože tato agentura odvedla ve spolupráci s městy kus práce. Hejtman Bubeníček se k tomu názoru přiklonil, ale obratem se znovu vrátil k dětem. Podle komunistického hejtmana všechno začíná na tom, že se děti musejí dostat do školy. „A když neposíláte děti do školy, omezíme vám dávky. Druhý problém je, že paní učitelka, která to nahlásí, tak ta mamina si na ni někde počká a použije na paní učitelku takový slovník, že ta učitelka už nikdy nikoho nenahlásí. Ti učitelé potřebují ochranu,“ hřímal Bubeníček.

Pitek doplnil, že by obce měly razantně omezit hazard. Místní samosprávy sice tvrdí, že jde o jejich nezanedbatelný příjem, ale lídr Strany zelených a Pirátů má jasno. „To jsou krvavé peníze. Když si vezmu třeba Litoměřice, které mají příjem asi 10 milionů korun, tak si musíme uvědomit, že ti lidé museli v hernách prohrát asi 100 milionů korun,“ kroutil hlavou Pitek.

V tu chvíli se však ozval Kučera. „Já bych chtěl zareagovat na slova o krvavých penězích. To bychom pak za krvavé peníze mohli označit i příjmy z kouření cigaret či pití alkoholu. My žijeme ve svobodné zemi,“ připomínal Pitkovi. Herny je podle Kučery třeba regulovat, o tom není sporu, ale nemá smysl herny plošně zakazovat např. i ve městech, kde s tím nemají problém.

Foldyna toto téma uzavřel prohlášením, že by se velmi rád inspiroval na Slovensku v zákoně o sociální potřebnosti, kde se např. píše, že příspěvky na děti budou vypláceny maximálně na čtyři potomky, na větší počet dětí už ne. Nejen toto ustanovení slovenského zákona vede k tomu, že se řada slovenských Romů stěhuje do Česka.

Během vysílání si nejednou vzal slovo i občanský demokrat Kulhánek, který upozornil na to, že se tu neustále řeší problémy nezaměstnaných a nepřizpůsobivých, ale trestuhodně málo pozornosti se v kraji věnuje podnikatelům či živnostníkům, kteří jsou často solí země. Pokud pomůžeme jim, budou mít prostor k tomu, aby zaměstnali své spoluobčany.   

Nakonec se hosté věnovali otázce inkluzivního školství. Všichni přítomní pánové se shodli na tom, že v obecné rovině je myšlenka inkluze rozumná, byť platí, že v hlavním vzdělávacím proudu zkrátka nemohou skončit všechny děti. Školy totiž pro řadu dětí potřebují pedagogické asistenty, aby pomohli dětem s různými problémy, a kraj na to bohužel nemá peníze. Kučera celou debatu uzavíral prohlášením, že Ústecký kraj nemá oproti jiným krajům peníze a je třeba se podívat na to, proč to tak je. „Ostatní kraje financují více nemocnic, více škol a tak podobně a na to dostávají více peněz od státu. My toho evidentně financujeme málo,“ podivoval se Kučera. Bubeníček se okamžitě ozval a přislíbil, že pro asistenty dostane kraj více peněz, přijdou z ministerstva školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…