Sex s uprchlíky. I velmi mladými. Dobrovolnice si prý zpestřují pomoc běžencům

29.09.2016 9:11

Dobrovolníci pohybující se v uprchlickém táboře v Calais jsou často za svoji činnost takřka vynášení do nebes. Před pár dny však o činnosti některých z nich vyšly najevo znepokojivé skutečnosti. Podle nejmenovaného dobrovolníka jeho kolegyně zneužívají svého postavení k sexuálním hrátkám s mužskými uprchlíky. A nejde prý pouze o ojedinělé případy.

Sex s uprchlíky. I velmi mladými. Dobrovolnice si prý zpestřují pomoc běžencům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti u východu z "džungle"

Nejmenovaný dobrovolník svá obvinění vznesl ve facebookové diskuzi s názvem Calais People to People Solidarity, která má asi 36 000 fanoušků. Ve svém komentáři obvinil ženské dobrovolnice z toho, že si užívají nevázaného sexu s často nezletilým mužským osazenstvem tábora, což je podle něj závažným porušením etického kodexu. Diskuzní vlákno k tomuto tématu se brzy rozrostlo a bylo administrátory stránky smazáno. Médiím se však podařilo ještě před tím udělat kopii.

Anketa

Jakou školní známkou byste ohodnotili politické působení Václava Havla?

4%
4%
1%
3%
88%
hlasovalo: 19942 lidí

„Slyšel jsem o chlapcích, kteří byli ve věku, kdy ještě nedosáhli pohlavní dospělosti. Slyšel jsem rovněž o dobrovolnících, kteří využívali v Džungli prostitutky z řad uprchlic. Slyšel jsem o dobrovolnicích, které měly každý den sex s mnoha uprchlíky. Vím navíc velmi dobře, že zdaleka nešlo jen o ojedinělé případy zneužívání,“ napsal nejmenovaný dobrovolník s tím, že uprchlíci se nacházejí v nerovném postavení a sex s nimi může být definován jako sexuální zneužívání.

Autor diskuzního vlákna zároveň upozornil, že pokud se ženské dobrovolnice chovají v Džungli tak nevázaným způsobem, posilují tak přesvědčení některých uprchlíků, že tam jsou jen kvůli poskytování sexuálních služeb. Naznačil také, že pokud se dobrovolnice chovají natolik sexuálně otevřeně, mohou si uprchlíci myslet, že takto to funguje i v reálném životě. „Fakticky tím tak zvyšují riziko nárůstu případů znásilnění,“ napsal muž, jehož jméno média nezveřejnila.

Celý text v angličtině je ZDE.

Po vznesení jeho obvinění se mu však ze strany některých ženských účastnic diskuze dostalo poměrně ostrých reakcí. „Tvůj postoj mi přijde hodně povýšenecký a paternalistický. Podobná obvinění a moralistické žvásty vážně zavánějí sexismem, rasismem a mysogynií,“ napsala jedna z žen. Ovšem další diskutéři s autorem diskuzního příspěvku naopak souhlasili a konstatovali, že by se touto problematikou měly příslušné charitativní organizace zabývat.

Jak připomněl muž, který vznesl závažná obvinění, v kodexu Vysokého úřadu OSN pro uprchlíky (UNHCR) se přímo píše, že navazování sexuálních kontaktů mezi dobrovolníky a uprchlíky je nežádoucí. Především z důvodů nerovného postavení obou stran. Tento názor sdílí také zakladatelka charitativní organizace Care4Calais Clare Mosely. „V tomto ohledu prosazujeme u našich lidí nulovou toleranci. Jenže Džungle není oficiálně uznána jako oficiální tábor, takže je těžké obviněného vypudit ven.“

Mosely narážela na situaci, které musela čelit právě její charitativní organizace. „Jeden z našich dobrovolníků byl obviněn z navazování sexuálních kontaktů s uprchlicemi. Nicméně jsme neměli žádné páky na to, abychom jej mohli přinutit k odchodu. Druhý den se v táboře objevil na vlastní pěst a my jsme s tím nemohli nic dělat,“ konstatovala Mosely o problému, který se sice týká obou pohlaví, ale ve větší míře se v této komunitě hovoří o ženských dobrovolnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…