Seznam pomahačů Ruska, vláda už se chlubí. Ale jak to dopadlo posledně...

22.11.2022 21:25 | Ze sítí

Neziskové organizace Evropské hodnoty zveřejnila analýzu, kdo z českých politiků nejvíce napomáhá ruským a čínským zájmům, žebříčku zde vévodí především ti z opozičních parlamentních stran, jsou jimi například šéf hnutí ANO Andrej Babiš, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) či předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Analýza je voda na mlýn vládním politikům, kteří ji nyní šíří na sociálních sítích s poukazem na to, jak proti vlivům cizích mocností naopak soustavně bojují.

Seznam pomahačů Ruska, vláda už se chlubí. Ale jak to dopadlo posledně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Analýzu organizace Evropské hodnoty zveřejnil server Aktuálně.cz. Mezi vybranými výraznými politiky se zde objevuje lídr hnutí ANO Andrej Babiš, který podle šetření šíření ruského a čínského vlivu „příležitostně napomáhá“. Nejvíce pak šíření ruských a čínských zájmů má napomáhat šéf hnutí SPD Tomio Okamura a poslanec SPD Radim Fiala. Významné šíření ruského vlivu je připisováno také Jaroslavu Foldynovi (SPD) a čínského vlivu předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO).

Pro ty, kteří naopak proti ruskému a čínskému vlivu bojují, sahá analýza do vládních řad. Mezi největšími bojovníky proti vlivu ruské strany se objevují šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), premiér Petra Fiala (ODS) a poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). Politikům bojujícím proti čínskému vlivu vévodí rovněž Helena Langšádlová a Jan Lipavský spolu s předsedkyní Poslanecké Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

S výsledky analýzy se někteří z nich včetně zástupců vlády nyní chlubí na sociálních sítích.

Například pirátský europoslanec Marcel Kolaja je s analýzou spokojen, avšak seznam těch, kdo napomáhá šířit vlivy těchto mocností, by rozšířil i o poslance Evropského parlamentu za Občanskou demokratickou stranu Jana Zahradila: „Kdo bojuje nejvíce proti čínskému vlivu? Jan Lipavský z Pirátské strany a Hana Langšádlová z TOP 09. Andrej Babiš se pohybuje na obrácené straně stupnice. Škoda že analýza nezahrnuje europoslance. Kam by asi tak byl umístěn Jan Zahradil z ODS?“ přemítá Kolaja ve svém tweetu.

Občanská demokratická strana použila analýzu Evropských hodnot k útoku na expremiéra Andreje Babiše, který vládu systematicky tepe, že pro Česko a jeho občany dělá málo, a jako majitel Agrofertu má vazby na lidi, kteří mají k Rusku blízko: „Podle Andreje Babiše toho vláda udělala málo. Pane Babiši, pro zájmy Ruska a Agrofertu jsme opravdu neudělali nic a chápeme, že vám to vadí. Naše vláda snižuje závislost na nebezpečném Rusku a hájí zájmy České republiky,“ uvedla v reakci na svém twitteru.

K analýze přidal komentář také vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan, který spolu s ní upozornil, před kterými politiky je třeba mít se na pozoru: „Rusko není náš přítel. Víme to dlouho. V posledních měsících je nám to velmi intenzivně připomínáno. I proto se musíme mít na pozoru před ruským vlivem na naši politiku, ekonomiku i celou společnost. Kdo proti ruskému vlivu bojuje, se můžete podívat sami,“ odkázal člen vlády na příslušnou analýzu.

Ministryně pro vědu Langšádlová pak výsledky analýzy doplnila o své konkrétní kroky, které v boji proti ruským a čínským zájmům učinila. „Iniciovala jsem vznik stálé komise pro hybridní hrozby. Bojovala jsem proti účasti Rosatomu při dostavbě Dukovan. Opakovaně jsem vystupovala proti členství v postsovětských bankách, které pro Česko nejsou přínosem,“ zmínila v této věci své zadostiučinění a závěrem zdůraznila: „Rusko je bezpečnostní hrozbou, to dnes vidí už všichni.“

Pekarovou Adamovou a Langšádlovou se na svých twitterových stránkách pyšnila TOP 09. „Naše předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a ministryně Hana Langšádlová jsou v boji proti čínskému a ruskému vlivu jedněmi z nejlepších vůbec. Na opačném pólu Andrej Babiš, Radek Vondráček, Tomio Okamura. Nepřekvapuje. Jsme na naše političky moc hrdí,“ uvedla TOP 09 spokojeně.

Sám Babiš závěry projektu označuje za absolutní nesmysl. Vždy jsem byl prozápadní a proevropský, hájí se šéf hnutí ANO. 

analýze, již Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty vydalo letos na jaře, se v žebříčku nejvýraznějších českých politiků šířících dezinformace objevili z SPD Tomio Okamura, Ivan David, Radim Fiala, Radek Rozvoral a Lubomír Volný z Volného bloku.

Na základě této analýzy pak pořad Newsroom ČT24 odvysílal reportáž s názvem  „Nejvýraznější čeští dezinformátoři v době pandemie”, byl však následně pokárán Radou rozhlasové a televizní vysílání Českou televizi.

Podle Rady šlo o jednostranný názor a v pořadu chyběly názory odborníků s odlišnými stanovisky. „Provozovatel tím divákům neposkytl objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů,“ stojí v dokumentu z jednání Rady, které proběhlo 4. května. Rada dala České televizi k nápravě sedm dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sprostota, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJira009 , 23.11.2022 8:41:40
Demokracie je diskuse, ale diskuse, kde mají všichni povinně stejné názory není diskuzí. Výsledkem takového procesu může být jen současný rigidní vládní politik, který "úspěšně" papouškuje svých 200 naučených Euroslov. Naopak, to, co my potřebujeme, jsou lidé s otevřenou myslí schopní nás vést do budoucnosti. Domovnice, která nám za 250 tis. Kč měsíčně poradí, že si máme vzít 2 svetry je k ničemu. Když není schopná systémového myšlení a konání, tak na danou funkci nepatří. Atd. Nezisková organizace Evropské hodnoty, která žádné hodnoty nevytváří, ale je naopak přisátá jako pijavice na státní rozpočet a žije z naší práce, by neměla myslící občany tohoto státu urážet. Evropské hodnoty nepatří do demokracie, to je návrat k cenzuře a totalitě. Hnus.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…