Seznamte se, toto je možná budoucí francouzský prezident. Z jeho názorů na Rusko či multikulti budou v Bruselu praskat cévky

25.11.2016 11:11

Včera večer se střetli v televizní debatě dva bývalí premiéři Francie, Alain Juppé a François Fillon, kteří usilují o získání nominace pro prezidentské volby v rámci francouzských republikánů.

Seznamte se, toto je možná budoucí francouzský prezident. Z jeho názorů na Rusko či multikulti budou v Bruselu praskat cévky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francois Fillon

 

Debata byla považována za klíčovou, protože Juppé nebo Fillon by se měli podle politologů postavit vůdkyni Národní fronty Marine Le Penové ve druhém kole prezidentských voleb, protože levicoví kandidáti mají zatím dle průzkumů nízkou podporu. Fillona agentura Reuters popisuje jako „sociálního konzervativce“, který obdivuje někdejší britskou ministerskou předsedkyni Margaret Thatcherovou a voliči jej obecně vnímají jako více pravicového než Juppého.

Ve včerejší televizní diskuzi si podle serveru France24 naklonil Fillon voliče především svým vyjádřením na adresu multikulturalismu. „Když přijíždíme k někomu domů, neměli bychom se tam snažit převzít kontrolu nad jeho životem. Odmítám myšlenku, že by se z Francie měla stát multikulturní společnost. Uprchlíci by měli v plné míře respektovat naši kulturu a zvyklosti,“ uvedl Fillon, který v prvním kole primárek získal 44 %, zatímco Juppé pouze 29 %.

Naopak Juppé nijak nezastíral, že idea multikulturalismu je jeho šálkem kávy. „Máme různé kořeny a odlišnou barvu pleti, vyznáváme různá náboženství a v tom je naše síla,“ cituje server France24 Juppého s tím, že moderátor se snažil udržet debatu ve věcné rovině, ale přesto se oba kandidáti do sebe v určitých momentech pustili napřímo. Odlišné názory mají oba kandidáti zejména na vztahy s Ruskem. Juppé varoval, že Fillon je až příliš proruský, a poukazoval, že mu Putin vyjádřil v primárkách podporu.

Fillon však rezolutně odmítl, že by upřednostňoval užší vazby s Moskvou než s Washingtonem a evropskými partnery. „Na našem spojenectví nehodlám nic měnit,“ odsekl rozzlobený Fillon, ale zároveň dodal, že Rusko nevnímá jako hrozbu. „Skutečným nebezpečím není Rusko, ale ekonomické hrozby, které přicházejí z Asie. Jsem v každém případě přesvědčen, že Francie a Rusko by měly usednout k jednacímu stolu a začít pracovat na zlepšení vzájemných vztahů.“

Na přetřes se dostaly také protiruské sankce, které společně s představiteli Evropské unie vehementně prosazoval také stávající prezident Francie Hollande. Fillon prohlásil, že tyto sankce naprosto selhaly a místo pro Rusko představují vážné problémy jen pro francouzské zemědělce. Rozdílné názory obou kandidátů se projevily také v otázce syrského konfliktu. Zatímco Juppé si nedovede představit setrvání stávajícího prezidenta Asada v úřadu, Fillon konstatoval, že je třeba s Asadem jednat.

Obecně se Fillon podle Reuters prezentoval jako nositel potřebných změn a svého protikandidáta nazval jako symbol stávajícího establishmentu. „Můj program je mnohem radikálnější, ale Juppé naopak nic moc měnit nechce,“ uvedl Fillon, kterého podle průzkumu společnosti Elabe označilo jako přesvědčivějšího 71 % pravicových voličů. Jako vítěze debaty jej ale označila i většina voličů bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Fillona jich podpořilo 57 %, ovšem Juppého jen 41 %.

Jednasedmdesátiletý Juppé se přitom po dlouhé měsíce jevil dle průzkumů jako jeden z favoritů na vítězství. Poslední týdny ale jeho podpora mezi voliči slábne a již první kolo primárek ukázalo, že v neděli má větší šance na vítězství právě Fillon, kterého podpořil mimo jiné i neúspěšný protikandidát a bývalý prezident země Nicholas Sarkozy. Pokud se nestane za dva dny něco nečekaného, měl by se 23. dubna utkat o Elysejský palác s Marine Le Penovou právě dvaašedesátiletý Fillon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…