Šikana! Jděte do pr*ele! Klinikáři si stěžují, jde skoro o 2 000 000 Kč. Ale zaplatí to někdo jiný...

14.04.2019 12:44

Režisérka, aktivistka a novinářka Apolena Rychlíková se ve svém komentáři pro Český rozhlas Plus vyjádřila k autonomnímu a sociálnímu centru Klinika, kam se před třemi měsíci dostavil exekutor Ivo Luhan a jeho hoši. Následně si naúčtoval 300 tisíc korun a po kolektivu, který budovu podle Rychlíkové spravoval, chce další milion korun.

Šikana! Jděte do pr*ele! Klinikáři si stěžují, jde skoro o 2 000 000 Kč. Ale zaplatí to někdo jiný...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klinika vyklízená stavební firmou

„Exekutoři u nás mají holt na růžích ustláno, to ví každý ze zhruba 800 tisíc lidí, kteří se s nespravedlností s eufemistickým jménem ‚vymáhání dluhů‘ dnes potýkají. Správa železniční dopravní cesty a Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových navíc členy a členky kolektivu Klinika žaluje za ‚bezdůvodné obohacení‘. V čem přesně má spočívat, nikdo neví. Možná v pořádání aktivit pro širokou veřejnost úplně zadarmo a vlastních investic do budovy, která státu byla úplně jedno, dokud ji ‚klinikáři‘ nezačali využívat,“ poznamenala Rychlíková. 

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

A všímá si i toho, jak SŽDC dlouhodobě slibovala, že do budovy umístí geodety. „Slibovaní geodeti, kterými se SŽDC zaštiťovala, skončí nakonec v Dejvicích. Na Kliniku se přesune jiná skupina. Podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, který aktivisté z Kliniky využili, se o tom, že v bývalém sociálním centru skončí jiná skupina, rozhodlo už v prosinci. Vyklízení Kliniky ve jménu geodetů bylo teda ‚falešné a prázdné‘,“ zmínila Rychlíková a zkritizovala SŽDC, že se dlouhodobě neprojevuje jako ukázkový hospodář. 

Komentář najdete ZDE.

„V humbuku, který se kolem jedné žižkovské budovy odehrál, se vlivem složitých právních i technických procesů dokonale ztratila obecnější debata. Třeba o tom, jak je vůbec možné, že se stát nedokáže starat o svůj majetek. A ve chvíli, kdy tuto funkci někdo plní za něj, jej prostřednictvím Ústavu pro zastupování státu ve věcech majetkových ještě žaluje za ‚obohacení‘. Chování obou úřadů působí spíš než cokoliv jiného jako msta a šikana, dokazování si vlastní moci a odvetná výprava proti partě lidí, kteří bez nároku na cokoliv chtěli jen dát jedné budově znovu život a otevřít ji lidem,“ sdělila. 

Závěrem pak poznamenala, že dnes na Klinice vidíte akorát zatlučená okna, soukromou ochranku a hromadu nepořádku. „Ale hlavně, že spravedlnosti v podobě potrestání lidí, kterým není jedno veřejný prostor a dokážou pro něj něco dělat, bylo učiněno zadost. Právo nechat chátrat budovy, které tak nějak patří nám všem, opět vítězí,“ uzavřela. 

Pod sdíleným komentářem na sociální síti Facebook se pak objevily mimo jiné následující komentáře. „Běžte do bytu a plaťte jako každý občan ČR. Kde máte rodiče,“ poznamenala uživatelka.

„Nu je třeba poděkovat soudruhům a soudružkám Virtová, Hauserová, Sosnová, Novák, Mathé, Ort a mnohým bezejmenným, že svým přístupem k soudním rozsudkům přihráli 1 871 387 korun z veřejných prostředků do kapsy soudního exekutora Luhana. Díky a příště jděte do prdele,“ poznamenal uživatel. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…