Síkela: Levnější benzín, nebo demokracie. V boji s Putinem musíme něco obětovat

11.07.2022 9:52

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela v rozhovoru pro Respekt prohlásil, že ani Česko se možná nevyhne kampani, ve které budou občané přesvědčováni, aby se sprchovali teplou vodou jen 5 minut v kuse, a to kvůli ruské agresi na Ukrajině. Sám se ale sprchuje deset až patnáct minut ráno a prý ve sprše dělá i věci, které by asi neměl.

Síkela: Levnější benzín, nebo demokracie. V boji s Putinem musíme něco obětovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Šéf resortu průmyslu a obchodu v rozhovoru pro Respekt naznačil, že v nadcházejících měsících všichni budou muset šetřit. Bylo by prý dobře, kdyby omezili i sprchování teplou vodou. Ale sám Síkela se prý ráno co ráno sprchuje asi 15 minut.

„Řekněme deset až patnáct. Přiznám se, že čas u toho úplně neměřím. Ranní sprchu beru jako součást probouzení. Pod sprchou si i čistím zuby, což bych asi neměl. Ale ke konci stáhnu teplou vodu a chvíli stojím jen pod studenou,“ prozradil ministr.

„Kampaň k úsporám připravujeme. S tezemi o nutnosti šetřit jsem ale já začal už na začátku vládního působení. Snažil jsem se zaměřit hlavně na energetickou úsporu budov a na apel, aby se u nás trošku méně topilo. Máme změřeno, že se u nás topí více než v klimaticky shodných evropských zemích. Jsme zvyklí větrat a pouštět teplo ven, a to vše stojí zbytečné peníze a hlavně prohlubuje naši energetickou závislost na Rusku,“ pokračoval člen vlády.

Ale opozice prý začala jeho slova ohýbat a vykládat je tak, že po chudých českých rodinách žádá, aby ve svých bytech mrzly. Ministr ale zdůraznil, že nic takového nechce, jen se prý snaží říct, že v nadcházejících časech budou muset rozvážně postupovat všichni.

„Jedním z problémů naší doby je, že každá informace, i lživá nebo taková, která ubližuje, si vždy najde posluchače. V obchodním styku, pokud klamete, se to trestá. V reklamě za to dostanete pokutu. Ale v politice se bohužel nic neděje,“ upozornil ministr.

Podle ministra záleží na tom, zda lidé vezmou v potaz, že v ruské agresi vůči Ukrajině jde o zachování demokratických hodnot a že je potřeba ve jménu zachování demokracie i něco obětovat. Nebo si řeknou, že je pro ně přednější levnější benzin a demokracii pro tenhle benzin hodí za hlavu.

„Mluvím o ochotě něčeho se vzdát. Připustit si, že válka neprobíhá jen na Ukrajině, ale že se týká i nás. Zatím to není ,třetí světová', ale teoreticky by se mohla jmenovat ,první energetická' nebo ,druhá studená', nevím, jak ji později někdo pojmenuje. Ale vím, že v té válce už jsme. Rozhodně v té energetické, hybridní a hodnotové. V případě Ukrajinců se ukazuje, že jsou ochotni za svoji budoucnost a svobodu obětovat své životy. Dělají to pro sebe, pro svoji identitu, pro svoje děti. Na druhé straně těch odhadem 80 procent Rusů, kteří nemají přístup ke svobodnému a pravdivému zpravodajství, je schopno se pro Putina také lecčehos vzdát. A teď je otázka, čeho je ochoten se vzdát západní svět – a my. Na energetickou krizi zřejmě naváže krize ekonomická. Ta povede k poklesu životní úrovně a my jako společnost budeme muset sami se sebou svést hodnotový boj, jak se ke vzniklé situaci postavit. Úkolem státu bude pomoci těm, kterých se krize dotýká v jejich základních jistotách a stává se pro ně neřešitelnou,“ zaznělo z úst ministra Síkely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…