Síkela je hrdý. Prý skutečně dotáhl evropskou dohodu

19.12.2022 19:10 | Ze sítí

Státy Evropské unie se dohodly na možnosti omezení cen plynu pro případ, kdyby došlo k jejich výraznému nárůstu. Cenový strop se podle domluvy aktivuje v okamžiku, kdy na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) tři dny v řadě překročí cena za plyn 180 eur (asi 4 360 Kč) za megawatthodinu (MWh). Oznámilo to české předsednictví Rady EU.

Síkela je hrdý. Prý skutečně dotáhl evropskou dohodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU před budovou Strakovy akademie

Dohoda přišla po několikaměsíčním vyjednávání, které mařilo zejména Maďarsko, ale nesouhlasné postoje vyjadřovalo i Rakousko nebo Nizozemsko. České předsednictví se dlouhodobě snažilo najít kompromis mezi požadavky na co nejnižší strop a naopak požadavky na nezavádění žádného stropu.

Početnější byla skupina států, které požadovaly co nejnižší strop, jako Španělsko, Itálie či Polsko. Na druhé straně stálo několik zemí jako Německo, Nizozemsko nebo Rakousko, které omezení nechtěly kvůli případnému zvýšení poptávky a nedostatku dodávek plynu.

Proti finální dohodě podle informací CNN Prima NEWS hlasovalo jen Maďarsko, zatímco Nizozemsko a Rakousko se zdržely hlasování. Dohodu by měly unijní země začít uplatňovat od 15. února.

Podle ministra Jozefa Síkely je dnešní dohoda „posledním dálkem do skládačky“ a může být na sebe hrdý.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…