Síla: Václav Havel srovnán s krvavou teroristkou. Západní Německo horší než ČSSR. A venkov a město...

02.10.2017 10:47

Tomáš Schejbal se na serveru A2larm pustil do specifického srovnání. V roce 2017 si připomínáme sto let od Velké říjnové socialistické revoluce, ale také čtyřicet let od podpisu Charty 77. Stejných čtyřicet let uplynulo také od „německého podzimu“. Autor v této souvislosti vzpomíná na teroristku Ulrike Meinhofovou.

Síla: Václav Havel srovnán s krvavou teroristkou. Západní Německo horší než ČSSR. A venkov a město...
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Novinářka Ulrike Meinhofová založila spolu s několika dalšími kolegy teroristickou organizaci známou pod jménem Frakce rudé armády. Skupina páchala teroristické útoky na Západě. Údajně se jimi snažila upozornit na to, jakých strašlivých věcí se dopouštějí kapitalisté.  

Schejbal tvrdí, že jak Václav Havel coby jeden z iniciátorů Charty 77, tak Meinhofová a spol. vyšli z roku 1968. Z roku, kdy se měnil svět, kdy nastupovala nová generace, která chtěla žít jinak než jejich otcové a matky.  

„Ostatně tak jako kořeny první generace RAF tkvěly v revoltě osmašedesátého, také mnozí mluvčí Charty 77 byli bývalými členy KSČ a protagonisty pražského jara. Jakkoli československé disidentské hnutí bývá rámováno antikomunisticky, k maoistickým teroristům mělo ideologicky blíž než k polské Solidaritě. Srovnáme-li pak přední osobnosti obou hnutí, které udávaly ideový tón – Václava Havla a Ulrike Meinhofovou – oba bojovali jinými prostředky za samosprávný socialismus,“ píše Schejbal.

Celý text naleznete zde.

Ulrike Meinhofová se však k obhajobě socialismu rozhodla využít bomby a s jejich pomocí zabíjela. Své zločiny ospravedlňovala tím, že jen přenáší válku z Vietnamu zpátky domů na Západ.

Schejbal uznává, že Havlův model byl životaschopnější. Uvědomili si to i Němci. Levicoví radikálové se v jednu chvíli přetransformovali v německé Zelené, vstoupili do parlamentu a dnes na půdě Bundestagu čelí pravicovým radikálům. Autor podle všeho naráží na volební úspěch Alternativy pro Německo (AfD).

„Co z toho zbylo? Izolace dřívějších protestů v lepších čtvrtích západních velkoměst je dědictvím Zelených, kteří se dnes pokoušejí čelit nástupu krajní pravice, podporované sídlištní periferií a venkovem východu. A co lidská práva a Václav Havel, jehož jména se čeští Zelení dovolávají jako totemového bůžka? V době, kdy Havel psal své eseje, lidé měnili politiku za slast soukromého pohodlí. Dnes vystrašení lidé uzavírají s politiky tiché dohody výměnou za pocit bezpečí,“ podotýká autor s tím, že v Československu zemřel kvůli komunistům filosof Jan Patočka, ale jinak byla podle něj normalizace mnohem klidnější než to, co se dělo v západním Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…