Šílená ruská politička, ještě mnohem drsnější než Putin. Podívejte se, co navrhuje. To budete koukat

10.07.2014 11:27

Příběh poslankyně ruského parlamentu Jeleny Mizulinové, velmi rázné zastánkyně rodinných hodnot a bojovnice proti pedofilii či ohrožování mravní výchovy mládeže, je typickou ukázkou ruské reality. Dámě, kterou někteří označují za adeptku psychiatrického vyšetření, se daří své návrhy prosazovat díky tomu, že nikdo nemá odvahu se jí postavit.

Šílená ruská politička, ještě mnohem drsnější než Putin. Podívejte se, co navrhuje. To budete koukat
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

„Dovedete si představit, že byste nemohli říci, že homosexuálové jsou lidé, protože by tato slova byla považována za extremismus?“ ptá se ve svém komentáři Kira Jegorovová, editorka serveru Russia beyond the headlines. Podle komentátorky přesně o toto usiluje Jelena Mizulinová, předsedkyně výboru pro rodinu v ruském parlamentu a autorka podle Jegorovové těch „neslavnějších zákazů“ posledních let.

Mizulinová je odpůrkyní potratů, ale například též náhradního mateřství, nebo „obscénního jazyka“ na internetu. Bývalá členka KSSS, která v devadesátých letech poněkud překvapivě prošla několika liberálními formacemi včetně Svazu pravicových sil bývalého vicepremiéra Borise Němcova, zakotvila až ve straně Spravedlivé Rusko.

V poslední době poslankyně Mizulinová zaujala nápadem, že by měly být v Rusku zakázány iPhony, protože je to nástroj sexuálního zneužívání dětí. Na dotaz, jak může mobilní technologie vyvolávat pedofilii, poslankyně odpovídá: „Protože je s ním snadnější vyfotit a odeslat dětskou pornografii než u jiných mobilních technologií,“ vysvětluje ochotně.

Celý komentář v angličtině ZDE.

Tyto argumenty podle komentátorky vyvolávají otázky, zda poslankyně své nápady myslí vážně. Jenže úspěchy, kterých se svými návrhy dosahuje mezi ruskými poslanci, prý spíše vyvolávají otázky, zda to vážně myslí ruská duma.

Je prý otázkou, zda někdo dokáže poslankyni Mizulinovou zastavit. Nedávno se na internetu objevila petice, která žádala pro poslankyni psychiatrické vyšetření. Během několika měsíců se pod ní podepsalo asi sto tisíc lidí, což lze považovat za úspěch. Jenže ve srovnání se 140 miliony obyvatel země je to skutečně zanedbatelné. Většinové společnosti je totiž poslankyně Mizulinová ukradená.

Ruští přátelé prý novinářce poskytli vysvětlení, které hluboce otřáslo její vírou v občanskou společnost. Rusové se totiž prý rádi řadí mezi průměrnou většinovou společnost. Ona sama vnímá tento postoj spíše způsobem „proč se bránit, když jsem kapka v moři“.

Komentátorka však ukazuje, že Mizulinové se dá čelit i jinak. Když v roce 2012 přišla s nápadem zakázat sprostá slova ve filmech, knihách a televizi, vstoupila proti ní do stávky ruská verze serveru Wikipedie. Rozčílená poslankyně označila známý server za „teroristickou skrýš“, podporovanou „pedofilní lobby“, ale nakonec přistoupila na to, aby se zástupci serveru podíleli na konečné podobě zákona.

„Když se objeví občanská iniciativa, která se neschovává za `většinu` a nebojí se říct nahlas svůj názor, dá dohromady sílu, jež dokáže čelit každému,“ uzavírá editorka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…