Šílenec na pokraji smrti? Akce pořádaná Putinem: Co prý média přehlédla

22.06.2022 12:44 | Komentář

Novinářka Jana Bobošíková se ve svém pořadu „Aby bylo jasno“ podivila nad tím, že na Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum přijeli i někteří podnikatelé ze Západu. „Světová i česká média hovořila o petrohradském fóru například jako o ‚hostině během moru‘,“ shrnula a začala ukazovat, co objevila ona. Nevynechala ani Putinův projev, načež kroutila hlavou, že i přes jeho vystoupení je dle „mnohých politiků i novinářů těžce nemocný šílenec na pokraji smrti.“

Šílenec na pokraji smrti? Akce pořádaná Putinem: Co prý média přehlédla
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Novinářka se vrátila k Petrohradskému mezinárodnímu ekonomickému fóru a odkázala na ruský tisk, podle něhož měli na akci být zástupci 130 zemí, 79 zemí pak vyslalo své oficiální zástupce. 
 
„Světová i česká média hovořila o petrohradském fóru například jako o ‚hostině během moru‘, informovala o tom, že jako první na fórum dorazil Tálibán, označovala fórum za bizarní. Některá média informovala o tom, že prezident Kazachstánu odmítl uznat kvazistát na Donbasu, že ruská ekonomika je v potížích, že Putin kritizoval USA a Evropskou unii a obhajoval útok na Ukrajinu,“ líčí Bobošíková. 
 
Tvrdí přitom, že prostudovala program akce i ohlasy „zejména západních účastníků“ a také projev ruského prezidenta Vladimira Putina a došla k odlišným zjištěním, než jiná média. „Vyšel nám obrázek poněkud jiný, než jaký přinesla česká média,“ řekla.
 
Podle ní „zástupci zemí, které o Rusku hovoří jako o imperiální barbarské zemi a uvalují na něj sankce, ve skutečnosti prosazují právě teď v Rusku své zájmy". Po prostudování programu petrohradského ekonomického fóra došla k závěru, že přišli „zástupci zemí, jejichž hrubý domácí produkt tvoří zhruba tři čtvrtiny světové ekonomiky a představují více než 60 % světové populace“. Ne vždy šlo ale o oficiální zástupce těchto zemí. 
 
Přítomni prý měli být lidé ze Spojených států, Kanady, Brazílie či Číny a Indie. Poukázala například na přítomnost prezidenta Francouzko-ruské obchodní komory CCI France Russie Emmanuela Quideta a na jeho následné sdílení komentáře přirovnávající Putina k De Gaullovi. Článek oslavuje Putinovy kroky s tím, že „poprvé měla hlava státu odvahu, ale především sílu postavit se hrozbám, manipulaci a korupci ze strany Washingtonu“. „De Gaulle načrtl to, čeho se Vladimir Putin snaží dosáhnout o půl století později,“ zní v něm také. 
 
 
Hovořila také o přítomnosti prezidenta Americko-ruské obchodní komory Roberta Ageeho. Ten podle ruské agentury TASS uvedl, že svou činnost na ruském trhu pozastavilo pouze 11 % amerických společností.
 
Kromě zástupců podnikatelů z Francie a Ameriky přijeli také Italové – Alfredo Gozzi, generální ředitel Confindustria Russia, a Vincenzo Trani, nedávno znovu potvrzený prezident Italsko-ruské obchodní komory.
 
Bobošíková podotkla, že má Trani spojení také na Česko, jelikož zde má firmu na krátkodobé pronájmy automobilů, stejně jako v Rusku či Bělorusku.
 
Moderátorku také zaujalo, že se na akci v Petrohradě probíral mimo jiného ruský patriotismus a význam značky „Made in Russia“ či se řešila „diktatura neoliberalismu“. 
 
K Putinově projevu zmínila slova ruského prezidenta, v nichž kritizoval dominanci USA ve světě. „Po vyhlášení vítězství ve studené válce se Spojené státy prohlásily za božího posla na Zemi, bez jakýchkoli závazků a pouze se zájmy, které byly prohlášeny za posvátné. Zdá se, že ignorují skutečnost, že v posledních desetiletích se vytvořila nová mocenská a stále asertivnější centra. Každé z nich rozvíjí svůj vlastní politický systém a veřejné instituce podle vlastního modelu ekonomického růstu a přirozeně má právo na jejich ochranu a zajištění národní suverenity,“ řekl Putin na akci. 
 
Závěrem pak Bobošíková zmínila Putinova slova k inflaci a ekonomické situaci Ruska či představení jeho principů pro rozvoj ekonomiky. Putin při představování těchto principů apeloval, aby ostatní státy nepřestávaly obchodovat s Ruskem a „nepodlehly“ vydírání či hovořil o „svobodě podnikání“ v Rusku či „technologické suverenitě“ a „odpovědném hospodaření“.
 
„Tolik ze slov Vladimira Putina, který je podle slov mnohých politiků i novinářů těžce nemocný šílenec. Navíc na pokraji smrti…“ uzavřela Bobošíková a pronesla otázku, zdali šéfka EK Leyenová či předseda české vlády Fiala ví, „co se dělo v Petrohradě“. 
 
Celý díl pořadu můžete zhlédnout zde:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…