Silná slova a nařčení: Rathův právník se pustil do boje s Bradáčovou

13.03.2013 11:08

Rathův advokát Adam Černý se ohradil proti vyjádření pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která se nebála označit jeho slova o zmanipulovaných odposleších za lži a záměrné dezinformace. Černý tvrdí, že nikdy neuvedl, že to byla právě policie, kdo zmanipuloval odposlechy. Blíže se k celé záležitosti vyjádří po podání podnětu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové k České advokátní komoře.

Silná slova a nařčení: Rathův právník se pustil do boje s Bradáčovou
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

„Nikde ve svých vyjádřeních ke kauze MUDr. Davida Ratha jsem neuvedl, že to byla právě policie, kdo zmanipuloval odposlechy. Naopak, obhajoba je přesvědčena, že žádný policista by bez politického nebo jiného mocenského krytí zmanipulování odposlechů neprovedl,“ sdělil serveru Týden.cz Černý s tím, že ani Nejvyšší státní zastupitelství, ani nižší státní zastupitelství a následně ani Ústavní soud ČR nepopřely, že k zmanipulování přepisů odposlechů v kauze Rath došlo.

Obviňování policie hraničící s kárným postihem

Lenka Bradáčová označila Černého tvrzení o tom, že policie zmanipulovala odposlechy za „vědomé nepravdivé obviňování příslušníků policie“ hraničící s kárným postihem. Lhát o odposleších měl Černý v rozhovoru pro server Týden.cz. „Základní v celém případu jsou odposlechy, které jsou však upravené, zmanipulované, což namítáme od počátku řízení a nikdo na to nereaguje,“ uvedl pro on-line deník Černý.

„Orgány činné v trestním řízení respektují právo obhajoby na její vedení různými způsoby, tyto by však neměly překročit stavovské předpisy a elementární etiku, kdy vědomé nepravdivé obviňování příslušníků policie je jistě s těmito předpisy a hodnotami přinejmenším na hraně,“ řekla pro server Bradáčová a dodala, že pokud obhajoba tvrdí, že existují důkazy o nevině, pak má plné právo předložit je soudu.

Její hlavní námitka proti Černého argumentaci spočívala ve zpochybnění tvrzení, že byly manipulováno s odposlechy z Rathovy kanceláře. Podle Bradáčové tam odposlouchávání nikdy nebylo nařízeno, proto žádné odposlechy z hejtmanství nejsou součástí spisu. Černý to prý velmi dobře ví a proto jsou jeho slova záměrnou manipulací.

"Oznámení přezkoumal nejprve dozorový státní zástupce, který neshledal tvrzení obhajoby za pravdivé, neboť žádný takový odposlech policií nikdy prováděn nebyl," uvedla Bradáčová.

Černému hrozí i pozastavení advokátní činnosti

Podle svých slov zvažuje, že se obrátí na Českou advokátní komoru, aby výroky Černého posoudila. Ta může právníka Adama Černého pohnat před kárný senát, kde mu v případě prokázání prohřešku hrozí trest. Ať už napomenutí, pokuta či dokonce pozastavení advokátní činnosti.

„Blíže se k celé záležitosti i pro média vyjádřím po podání podnětu vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenky Bradáčové k České advokátní komoře,“ podotkl Černý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…