Šíříte bludy, možná jste naletěli, varoval Vondráček Piráta na ČT. Šlo o kauzu Babišova syna

17.11.2018 15:49

V Událostech, komentářích České televize se utkali předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Vondráček opozici obvinil, že naletěla reportérům serveru Seznam Zprávy a vyxzval ji, aby odvolala hlasování o nedůvěře vládě. Michálek oponoval, že Babiš toho má „na triku“ mnohem víc a nynější události jsou jen „poslední kapkou“. Tvrdou ránu zasadil i policii.

Šíříte bludy, možná jste naletěli, varoval Vondráček Piráta na ČT. Šlo o kauzu Babišova syna
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Premiér Babiš na tiskovce z Palerma

„My jsme byli svědky nějaké manipulativní reportáže, která rozpoutala spoustu debat. Samozřejmě se velkým a zásadním způsobem dotkla veřejného mínění a my teď jako politici s tím musíme pracovat. Ale rozhodně bych nepoužíval termín vládní krize, protože máme vše vydiskutováno a doufám, že i sociální demokraté přijali ty argumenty, které jim pan předseda Babiš sdělil,“ začal Vondráček.

Předseda Poslanecké sněmovny se domnívá, že údajné zneužití informací psychicky nemocného člověka by nemělo vést ke změně vlády v této zemi. Pokud jde o kauzu Čapí hnízdo, měli bychom prý nechat jednat příslušné orgány v čele se státním zástupcem.

Jakub Michálek nabídl trochu jiný pohled. „Ta zásadní věc, která je podle mě nová, je, že teď máme informaci o tom, že jeden z klíčových obviněných měl premiérem zaplacenou cestu na Krym, místo toho, aby se dostavil na policii. A já si myslím, že předseda vlády by měl jít příkladem dalším občanům v ddržování zákonnosti,“ zdůraznil Michálek. Nechápal, proč Andrej Babiš mladší podstoupil vyšetření ohledně svého zdravotního stavu od stranické kolegyně pana Babiše Dity Protopopové, ale ne od nezávislého odborníka.    

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Vondráček si však trval na svém. Novinářka Sabina Slonková vedla manipulativní rozhovor s nemocným člověkem a snažila se ovlivnit veřejné mínění.

Jenže ani Michálek se nedal přesvědčit. Ukázal na Babišovy právníky. „V okamžiku, kdy Babiš junior měl premiérem placenou cestu na Krym, tak to bylo v době, kdy ho policie vyšetřovala. A vždycky to skončilo na nějakých vytáčkách Babišových advokátů. Já se domnívám, že kdyby tato kauza nebyla ze strany novinářů medializována, tak policie nechá tu věc tzv. vyhnít,“ nešetřil ostrými slovy pirát Michálek. Strážci zákona by prý možná odeslali nějaký papír do Švýcarska, ale nijak by netlačili na odpověď a vše by skončilo promlčením. Tak, jak se to stalo i v jiných kauzách.

Vondráček Michálkovi doporučil, aby nekomentoval práci policie a nechal ji pracovat. „V tom přichází šíření nenávisti. Já jsem si pustil záznam z té včerejší (čtvrteční) demonstrace a já jsem už vyzýval kolegy, aby se od tohoto chování distancovali,“ zlobil se Vondráček, který znovu konstatoval, že opozice využívá k útoku na premiéra vyjádření psychicky nemocného člověka. „Pokud někdo zastaví politickou záležitost na neetickém základu, tak je to špatně. Policie musí být postavena na nějakých etických základech. Já bych chtěl poprosit pana Michálka, aby ještě zvážili své chování, protože možná naletěli,“ padlo z úst předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka.

Pirát Michálek obratem připomněl, že Andrej Babiš byl prvním člověkem, který do kauzy Čapí hnízdo vtáhl svoje děti. Poslední slovo pronesl i Vondráček. Obvinil opozici, že šíří bludy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…