Šiřte pravdu! vzkázal Zelenskyj Ukrajincům v Česku

23.08.2022 7:25 | Ze sítí

Prezident Volodymyr Zelenskyj se obrátil na Ukrajince žijící v Česku. A nejen na ně. Všichni Ukrajinci, kteří teď pobýváte v zahraničí, šiřte pravdu o ruských zločinech, vyzval Zelenskyj. Oznámil také, v čem chce být Ukrajina vzorem pro celý svět a popsal další hrůzný čin, kterého se ruští agresoři dopustili. Tentokrát v Charkově.

Šiřte pravdu! vzkázal Zelenskyj Ukrajincům v Česku
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, tentokrát ve svém projevu v noci z pondělí na úterý oslovil speciálně hned několik skupin občanů a pak se obrátil k národu jako celku, i ke světu.

Nejprve zmínil válečné veterány a zdůraznil, že Ukrajina musí reformovat svou dosavadní politiku vůči válečným veteránům a poskytnout jim do budoucna více prostoru k uplatnění ve společnosti. „Bez takových změn, bez této reformy to prostě nejde,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že veteráni boje za nezávislost Ukrajiny jsou dnes jednou z nejrespektovanějších skupin občanů a je třeba se zamyslet jak nad jejich potřebami, tak nad tím, jak by mohli přispět i k poválečné obnově Ukrajiny.

Tady by se podle Zelenského měl ozvat nejen stát, ale také soukromé firmy, které veterány zaměstnají, ale reagovat musí také sektor školství a další. Tak to vidí ukrajinský prezident, který by se podle svých vlastních slov rád inspiroval izraelským modelem péče o veterány, případně modelem využívaným v USA.

„Naším cílem však je, aby se ukrajinská zkušenost s veteránskou politikou nakonec stala novým příkladem pro ostatní ve světě,“ uzavřel toto téma Zelenskyj.

Poté oznámil vznik nové platformy – tzv. Kyjevské iniciativy, jejímž cílem je prohloubit spolupráci Ukrajiny jak s jejich bezprostředními sousedy, tak i s dalšími evropskými státy. Angažují se zde poradci zahraničních politiků. Svou roli zde již hraje Polsko, ale také Maďarsko či Slovensko a Zelenskyj nepochybuje o tom, že se tato platforma rozšíří. Zelenskyj ji považuje za důležitou, zejména v otázkách bezpečnosti.

Poté věnoval pozornost dalšímu barbarskému ruskému útoku v Charkově.

„Pátrací akce na místě útoku okupantů na obytný dům v Charkově skončily. Budova byla minulou středu zničena ruským ostřelováním. Teprve dnes se podařilo zpod trosek vyprostit těla všech mrtvých. Jen tento ruský úder si vyžádal životy 19 lidí. Jeden úder. A divoši s podobnými údery na různých místech naší země přicházejí už celých 180 dní,“ rozčílil se Zelenskyj.

„Celkový počet různých řízených střel, které proti nám Rusko použilo, se blíží 3500. Údery ruského dělostřelectva prostě nelze spočítat – je jich příliš mnoho, jsou příliš intenzivní. A zároveň si teroristický stát nepřestává zahrávat s mezinárodními strukturami a opět má tu drzost svolat Radu bezpečnosti OSN, aby projednala jeho vlastní provokace, jeho vlastní teror v Záporožské jaderné elektrárně...“ pokračoval tvrdě proti Ruské federaci Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v této souvislosti volá po schválení osmého evropského sankčního balíčku proti ruské federaci, i po tom, aby Rusko bylo konečně na mezinárodní úrovni označeno za teroristický stát. „Toto rozhodnutí dříve či později přijde a je jen otázkou, kolik životů ještě Rusko stihne ukončit, než se odvetné údery mezinárodního společenství stanou pro ty, kdo jsou za tento teror odpovědní, skutečně citelnými,“ poznamenal Zelenskyj.

Poté přišel s výzvou.

„A milí Ukrajinci, zvláště v těchto dnech, kdy slavíme den naší vlajky a den naší nezávislosti, pokud jste někde v zahraničí, připomeňte tam Ukrajinu, buďte tam s ukrajinskou vlajkou a šiřte pravdu o zločinech okupantů. Držme všichni pohromadě, ať už jsme my, Ukrajinci, kdekoli! Sláva všem, kteří chrání stát!“ zvolal Zelenskyj.

Poté se tradičně rozloučil souslovím: „Sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …